Wednesday, May 21, 2008

Tudatlanság vagy szándékosság?

Pontosítás, kiegészítés a bejegyzés alján (május 24. 2008)

A magyar média (élén az MTI-vel) megint valami bődületes marhasággal hitegeti a hazai közvéleményt. Az internetes hírportálok, napilapok online változatai főcímben kürtölik világgá (persze csak magyarul!) „Zentai ügyvédeinek kudarca” (lásd hirkereso.hu), hogy idén augusztusra tűzték ki az egykori magyar katona kiadatási meghallgatását.

Az MTI-re hivatkozva a Népszabadság Online keretes írásában szó szerint idézi a Magyar Távirati Irodát:

"......Zentai Károly ügyvédjeinek kudarcaként értékeli a The Australian című lap a perthi bíróság keddi döntését, miszerint augusztusban megtartják a meghallgatást a háborús bűncselekménnyel vádolt 86 éves férfi kiadatási ügyében. Zentai ügyvédjeinek "nem sikerült tovább halogatniuk a bírósági meghallgatást, miután a Nemzetközösségi Főügyészség vezetője (Commonwealth Director of Public Prosecution - DPP) időpocsékolásnak bélyegezte próbálkozásukat, hogy csak egy előzetes meghallgatásra kerüljön sor" az ügyben - áll a lap internetes oldalára szerdán felkerült cikkben. (MTI).......(NOL)

Kezdjük ott, hogy nem az ausztrál napilap értékeli kudarcnak Zentai ügyvédeinek teljesítményét, hanem a Magyar Köztársaságot képviselő ügyvédnő: Pauline Caust. Alana Buckley-Carr mai (május 21) tudósításának címe: Kitűzték Zentai meghallgatásának időpontját. Alcíme, pedig idézi a vádat képviselő állami ügyészségi megbízott elégedettségét, hogy a bíróság nem adott helyt Zentai ügyvédjének időhúzó javaslatára. Dennis Barich védőügyvéd ugyanis az ügy „politikai jellege” miatt „előzetes meghallgatást” indítványozott a tegnapi tárgyalást vezető bírónőnek Elisabeth Woods-nak. Ha ehhez a bírónő hozzájárul, akkor Zentai meghallgatását csak valamikor jövőre lehetett volna valójában kitűzni. A kiadatást és a magyar államot képviselő ügyésznő, Pauline Caust ez ellen erélyesen tiltakozott, és megjegyezte, hogy ez az eljárási forma felesleges időhúzás (lenne), különös tekintettel, hogy az „előzetes meghallgatás”-ra vonatkozó törvényt Nyugat-Ausztrália (WA – fővárosa Perth) szövetségi államban, 2002-ben már eltörölték. Woods bírónő helyt adott Caust ügyésznő tiltakozásának, és idén augusztus 18-ára kitűzte Zentai kiadatási meghallgatását.

Ez történt. Ebből csinált az MTI egy kisebb fajta szenzációt a bulvárosodásra egyre kapósabb magyar média számára.

Néhány tény.

Ausztrália Államszövetség (Commonwealth of Australia), valamennyi szövetségi államban van Főügyészség. A Szövetségi Főügyészség (Commonwealth Director of Public Prosecutions - DPP) jelenlegi vezetője, igazgatója (Director) Chris Craigie SC, aki 2007. október 13. óta tölti be ezt a tisztséget, melyet kinevezés alapján hét évig tölt be. A nyugat-ausztráliai (Perth) Főügyész, kinek titulusa „igazgatóhelyettes” (Deputy Director), Ros Fogliani.

A The Australian-ból idézett ügyészasszony öröme érthető, elvégre Zentai védői ellenérdekeltek: ők a kiadatás ellen küzdenek, melynek része az időhúzás is. Caust asszony pedig három éve nem tudja elérni, hogy legalább a meghallgatásig eljusson az ügy. Öröme valóban szívből jöhet, hiszen az index.hu pont egy évvel ezelőtt (2007. május 30.) már idézte Pauline Caust-ot a „Nem húzhatja tovább Charles Zentai” című beszámolóban.




Pontosítás, kiegészítés (május 24, 2008)

A következő e-mail-t kaptam:

"......gebedjek meg, ha ertem ;) Nyilvan baromira nem ertem az ausztral igazsagszolgaltatas felepiteset, de Pauline Caust szerepe nekem felfoghatatlan: egyreszt ugyved, amit meg ossze tudok kotni azzal, hogy a MK megbizottja, de mashol meg ugyesz, illetve a vadat kepviselo allami ugyeszsegi megbizott - hogy jon ossze az, hogy valaki egyszerre kepviselje a magyar es az ausztral allamot?......"

Válaszomat ITT tettem közzé. (kattints rá!)


.
A Zentai story



0 Comments:

Post a Comment

<< Home