Friday, May 16, 2008

Kommissar Kovacs

…… ahogy Kovács Lászlót, az EU adóbiztosát németül hívják (EU-Steuerkommissar), a tekintélyes pénzügyi szaklap, a Handelsblatt szerint, belopta magát a német pénzügyminiszter, Peer Steinbrück, szívébe. A német koalíciós kormány szociáldemokrata pénzügyminisztere első nagy sikerének tekinti Kovács szerdai bejelentését, miszerint az EU fontolóra veszi Steinbrück javaslatait. Németország ugyanis komoly nyomást gyakorolt az utóbbi időben az EU-ra a jelenlegi kamatadó-rendszer szigorítása érdekében. Az úgynevezett „lichtensteini adó-affér” adta meg az igazi lökést, és okot a kamatadó országhatárokon túli behajtásának törvényesítésére az EU-n belül. Steinbrück, mint jó német, mindenkit meg akar adóztatni, akinek bármilyen bevétele van, legyen az akár egyszerű megtakarítás is. Úgy tűnik ebben partnerére talált Kovács Lászlóban, aki az EU pénzügyi tanácsa, az Ecofin, előtt bejelentette: szeptember 28-án az EU pénzügyminiszterei elé terjeszti kamatadó „módosító” javaslatát.

A tervezet állítólag nem lesz annyira szigorú, mint ahogy azt Steinbrück szeretné, akinek állandó visszatérő témája és vesszőparipája a külföldön adózó híres, neves németek (Schumacher, Beckenbauer stb.) elmarasztalása, hogy rossz példát mutatnak. Steinbrück eredeti javaslata:


1. a kamatadót a természetes személyek mellett ki kell terjeszteni a jogi személyekre is, elsősorban a Lichtensteinben és Ausztriában alapított és működő alapítványokra, mert ezeket az adóhatóságok kijátszására hozták, hozzák létre.

2. a kamatadót valamennyi hozamformára ki kell terjeszteni, így például az osztalékokra is.

3. szigorú tájékoztatási kötelezettség bevezetése a jelenleg (még) kivételezett EU-tagországokra (Luxemburg, Ausztria, Belgium). Ezek az országok ugyanis nem tájékoztatják a „származási” (lakó)hely szerinti adóhatóságot, hanem helyette névtelenül(!) úgynevezett forrásadót vetnek ki – és vonnak le - a hozam tulajdonosától.

Megfigyelők szerint, Kovács tisztában van a „steinbrücki gondolat” megvalósításának nehézségeivel, elsősorban a kettősadózás veszélyével és problematikájával, valamint a javaslat elfogadásának akadályaival. Hiszen, mind a 27 tagország pénzügyminiszterének alá kellene írnia egy ilyen törvényt. Luxemburg és Ausztria azonban nagy valószínűséggel – a banktitok és kisemberek védelmében – ezt mindenképpen meg fogja akadályozni.




Kapcsolódó anyag, előzmény
Kísértet járja be Európát ..........(Saturday, April 12, 2008)


.


.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home