Friday, May 02, 2008

A magyar média játszik Zentaival

Ezt a címet a Népszabadság Online-tól kölcsönöztem, - szabadon. Az eredeti cím szerint „Zentai „játszik” a bírósággal” és az MTI-re hivatkozva számol be a magyar napilap a Londonban megjelenő The Independent egyik cikkéről. Ugyanez a témája az index.hu jelentésének is, ami ugyancsak az MTI-t teszi meg forrásnak.

Az index.hu több ausztrál forrást is megemlít (The Australian, ABC Radio PM), valamint a fentebb idézett brit The Independent-et. A jelentések alapján a magyar hírportálok szinte kizárólag Zentaira hegyezik ki a történetet. Sok újat persze nem írnak, hiszen – ahogy már jeleztem – Zentai foggal-körömmel küzdeni fog kiadatása ellen. Ami viszont például az ausztrál állami ABC rádió adásában hallható (és olvasható) volt, - és a magyar hírközlők elhallgattak! - az ugyancsak általam említett - Mark Aarons is azon a véleményen van, hogy a kiadatás valószínűleg „humanitárius okokból” el fog maradni.

De, talán még ennél is bosszantóbb, ahogy az Independent cikkét tálalják a hazai olvasóknak. Claire Soarese írása a brit napilapban a „Körözöttek: az utolsó nácik” (Wanted: the last Nazis) címmel a Wiesenthal Központ jeruzsálemi igazgatóját kérdezi a napokban nyilvánosságra hozott toplistáról, arról a háborús bűnökkel vádolt tíz személyről, akiket a náci-vadász szervezet minél előbb bíróság előtt szeretne látni.


A cikkben valóban szó van Zentairól is, mint akinek kiadatási ügye Ausztráliában folyamatban van. Efraim Zuroff, a jeruzsálemi központ igazgatója, csak áttételesen kritizálja az ausztrál jogrendet, a kiadatás törvényes útját, annak „buktatóit”, helyette - ahogy a magyar média előszeretettel közvetíti - inkább a magyar katonai bíróság előtti felelősségrevonás elől kibújni akaró Zentait támadja azzal, hogy minden eszközt megpróbál igénybe venni, és megragadni a kiadatás megakadályozása érdekében.

Viszont legalább annyit ír az Independent, és nyilatkozik Efraim Zuroff egy másik magyarról, a Budapesten élő Képíró Sándorról. Az új-vidéki vérengzés, vagy ahogy magyarul szokták emlegetni: a „délvidéki razzia”, egyik tevőleges résztvevője volt Képíró, kinek neve a Hideg napok című filmben, valamit Cseres Tibor hasonló című dokumentum-írásában is felbukkan, és akinek felelősségre-vonását Bajcsy Zsilinszky Endre is követelte, háborítatlanul él Magyarországon. A 93 éves férfinek még annyira sem kell tartania a magyar hatóságoktól, mint a kiadatása ellen küzdő Zentainak. Nem véletlen, hogy a hazai média inkább kihagyta a brit cikk ezen részének közlését. Igaz, a Népszabadság tesz rá valami halvány megjegyzést, célzást, csak azt felejti el hozzátenni, hogy vajon Zuroff úr hogyan gondolja: egyrészt elmarasztalja, és sürgeti a magyar hatóságokat, hogy lépjenek Képíró ügyében, másrészt követeli az ausztráloktól Zentai kiadatását, hogy a 86 éves férfi egy (kiszámíthatatlan) magyar bíróság előtt tisztázza magát?

Számomra úgy tűnik, nem Zentai játszik az ausztrál bíróságokkal, hanem a magyar hatóságok és média játszik a "Zentai ügy"-gyel.





.
A Zentai story (kronológia)




The Independent illusztrációja - (olvasható méretű nagyításhoz kattints rá!)

.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home