Thursday, January 25, 2007

Szégyen, csak a szépre emlékezünk

A magyar médiát figyelve, szomorúan konstatálom, hogy mily igaz a címbeli mondás: „csak a szépre emlékezünk”. Miközben töredelmesen bevallom, nagyon hezitáltam, hogy a „már megint a zsidók” címet adjam ennek a bejegyzésnek. Ugyanis a világ hírügynökségei és hírportáljai mással sincsenek tele, mint a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ nácivadász igazgatójának újvidéki nyilatkozatával. Tessék csak beírni a „Kepiro” szót az angol nyelvű Google News-ba. Több oldalon keresztül olvasható:


„…….Kepiro, 93, who lives in Hungary, was identified last year by the Simon Wiesenthal Center as having been convicted twice in Hungarian courts, ... …….”
(„…..a 93 éves Képíró (Sándor), aki Magyarországon él, a Simon Wiesenthal Központ azonosította tavaly, mint akit két magyar bíróság is elítélt……”)


Őszintén, nem értettem, mit erőlködik ez az ember (a nácivadász Efraim Zuroff ), nem veszi észre, hogy a magyar hatóságok a fülük botját sem mozgatják? Már tavaly is tartott egy sajtóértekezletet Budapesten, aminek valójában nem volt, nem lett semmi foganatja. Most meg Szerbiában tűnt fel, és ott marasztalja el az ottani kormányt, hatóságokat – ugyancsak Képíró Sándor miatt, amiről szinte minden magyar újság, hírportál (stop.hu, index.hu) beszámol(t), élén az MTI-vel, illetve a Távirati Irodára hivatkozva. A sok helyütt olvasható MTI jelentés megjegyzi:

"...A már 93 éves Képíró az 1942-es délvidéki mészárlásokban csendőrként, az 1944-es deportálásokban pedig csendőr századosként tevékenykedett.

Efraim Zuroff szerint a csendőrök becsületkódexének megsértése, amiért 1944-ben Képírót 10 évre elítélték, elévült, ám a háborús bűnök, amelyekért 1946-ban 16 évet róttak ki rá, nem évülnek el. A Képíró-ügyet a Fővárosi Bíróság vizsgálja, de "nincs tudomásuk" a Simon Wiesenthal Központ által említett 1946-os ítéletetről. A szakkollégium-vezető elmondta, sem Képíró erkölcsi bizonyítványában, sem a hadtörténeti, sem az országos levéltárban nem leltek rá az Efraim Zuroff tudomása szerint 1946-ban hozott ítéletre. ......."

.

Nos, itt esett le az a bizonyos tantusz! Miért pont most ment a nácivadász Újvidékre, és miért pont most közli ezt a semmi újat nem tartalmazó „sürgetést” a hazai média? A dátum miatt ! Most volt 65 éve az újvidéki mészárlásnak, vérengzésnek, razziának stb. - mindenki lelkiismerete szerint választhat meghatározást a történtekre, amikor is 1942. január 20 és 23 között, három nap alatt(!) 1300 (szerb, cigány, zsidó) embert lőttek a jeges Dunába. Nevezhetjük (még) atrocitásnak, túlkapásnak vagy akárminek, de ez akkor sem változtat a tényen, a történteket nem lehet meg nem történtnek tekinteni. Hiszen Horthy Magyarországa is megvetéssel vette tudomásul a délvidéki „eseményeket”, Bajcsy-Zsilinszky Endre volt a felelősségre vonás egyik szószólója. Ítéletet is hoztak.

Megdöbbentő, hogy még a harcos „baloldal”, - élén a Népszavával és a Népszabadsággal, - sem emlékezett meg az idén erről a szégyenletes 65. évfordulóról. Pedig a múltban – még tavaly is – írtak róla, sőt az újvidéki megemlékezésekről, koszorúzásokról is beszámoltak. Most, az idén, hallgattak. Helyette jött Zuroff úr, a nácivadász, és a magyar média azon tanakodik, hogy vajon van-e háborús bűnösünk vagy nincs, és ha van, akkor el lehet-e ítélni?

Szégyen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home