Wednesday, January 24, 2007

Saját szemszög

Olvasom az MTI-re hivatkozó stop.hu hírét, „Amerikai vízummentességért lobbizik több kelet-európai ország” címmel. Forrásnak a prágai amerikai nagykövetség közleményét jelölik meg, majd magyarázatként hozzáteszik:

"George W. Bush amerikai elnök tavaly novemberben úgy nyilatkozott, hogy a kongresszussal közösen bizonyos változásokon dolgoznak, amelyekkel egyes országok számára lehetővé teszik a vízumkényszer könnyítését."

Ugyanezt a hírt olvasom a cseh MTI-re (CTK) hivatkozó angol nyelvű cseh hírportálon, ahol ugyancsak a prágai amerikai nagykövetség közleményét ismertetik. A magyarázat azonban kissé más.

"Az amerikaiaknak nem kell vízum Csehországba, ugyanakkor a cseheknek egy meglehetősen komplikált vízumkérelmi procedúrán kell keresztül menniük, ha az USA-ba akarnak menni. Ennek megváltoztatásán munkálkodik a Cseh Köztársaság már egy jó ideje.

Bush elnök tavaly novemberben, a rigai NATO csúcson, biztosította Vaclav Klaus államelnököt, hogy a vízumkötelesség eltörlését keresztül fogja „brusztolni” a Cseh Köztársaság és a többi új EU-tagország részére.

Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter nemrégiben közölte, hogy a csehek vízumkötelességét az USA két éven belül eltörli.
"


0 Comments:

Post a Comment

<< Home