Thursday, January 18, 2007

A budapesti Sevcsenkó szobor esete

Hála az Internetnek, no meg a "blogolásnak", sikerült kideríteni Juscsenkó ukrán elnök legutóbbi "félmondatát":

Juscsenkó elnök egy budapesti Tarasz Sevcsenkó emlékmű felállítását javasolta.

amire csak én(?) kaptam fel a fejem ("Hallgat a magyar média" címmel). Hiszen a hazai hírközlők nem, hogy magyarázatot, de még e félmondat ismertetését sem tartották fontosnak. Ugyanis Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kárpátaljai látogatása során találkozott az ugyancsak éppen odalátogató ukrán elnökkel. Elnézést, ez nem valamiféle irónia, - ez az ukrán hírportálok címe, (angol nyelvű) megfogalmazása: "Ukrajna elnöke Kárpátaljára (Zakarpatya régió) látogatott", majd az elnöki sajtóosztályra hivatkozva így folytatódik: "ahol felavatott egy iskolát és találkozott Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel".

Nem hagyott nyugodni ez a Juscsenkó megjegyzés, ill. hogy miért tartotta az ukrán média, no meg az elnök maga, olyan fontosnak ezt megemlíteni. Kutatgatásaim eredményét olvasta, és segítségemre sietett a blogtárs, az ismert kárpátaljai író, Balla D. Károly (BéDéKá). Ő biztos forrásból tudja, - és tudatja - a szobor történetét, ill. annak sorsát.

Az ukrán elnök felvetése, a budapesti Sevcsenkó szobor sorsa, tehát nem véletlenül került szóba Munkácson - a Gyurcsány-Juscsenkó találkozón - az elmúlt hétvégén. De vajon az "ügy" és a félmondat (egyöntetű) elhallgatása a magyar médiában a véletlen műve?


Fejlemény

Amíg a hazai média hallgat erről a "félmondat"-ról, addig a kárpátaljai magyar sajtó beszámolt róla !!!

".....A későbbi, Juscsenko–Gyurcsány megbeszélésről kiszivárgott hírek szerint az ukrán elnök javasolta, hogy Budapesten állítsanak szobrot Tarasz Sevcsenko emlékére......"

(A hálószemért BéDéKá-nak köszönet!)

.

Kommentárom a Fővárosi Önkormányzatnak a szoborral kapcsolatos levelére

.

3 Comments:

At 1:39 PM, Blogger BéDéKá said...

Kösz. (BDK posztumusz vagyok, itt a blogspoton a verseny miatt Linkfelhő)

Még annyit, hogy a kárpátaljai magyar sajtó viszont nem hallgatta el ama félmondatot:

"A későbbi, Juscsenko–Gyurcsány megbeszélésről kiszivárgott hírek szerint az ukrán elnök javasolta, hogy Budapesten állítsanak szobrot Tarasz Sevcsenko emlékére."

http://www.hhrf.org/karpatiigazszo/070116/ke01.html

 
At 2:41 PM, Blogger Pocakos said...

Kösz! Már halhatatlanná tettelek. ;-)

 
At 1:50 PM, Blogger BéDéKá said...

Megkeresésemre Demszky hivatala válaszolt néhány kérdésemre. Közreadtam a levelet kisebb kommentárral. Legalább tudjuk, ki az új művész és hol van hazája.

Link: http://bdk.blog.hu/2007/01/24/sevcsenko_2_0

 

Post a Comment

<< Home