Thursday, January 11, 2007

Szabadulni a forinttól, eurótól?

Azt írja a Bloomberg (varsói tudósítója), hogy hat hete nem volt ilyen a gyenge a forint. Mégpedig azért, mert a befektetők attól tartanak, hogy a költségvetési hiány késleltetheti az euró bevezetését, és ezért forinteladásba kezdtek. A régió (Kelet-Európa) iránti fellobbanás hanyatlik, és rövidtávon Magyarország továbbra is rizikós ország a nagy költségvetési hiánya miatt. A forinttal együtt a többi feltörekvő piaci valuták is vesztettek értékükből, többek között a román lei és a bolgár leva.

Ugyancsak a Bloomberg írja, hogy egy elemzés szerint hamarosan erősödni fog a dollár, ill. gyengülni az euró. A jóslat szerint elképzelhető, hogy a jelenlegi USD 1.30 helyett év első negyedében USD 1.20 lesz az euro. A Deutsche Bank elemzője (és így maga a német bank is) euroeladást javasol ügyfeleinek, mivel úgy látja, hogy Európa a piaci kockázat felé tart, és a relatív növekedési elvárások a US-nek kezdenek kedvezni. Ez pedig azt jelenti, hogy az euro gyengülni fog. Bilal Hafeez, a német bank londoni elemzője, szerint jelenleg az euró túl van értékelve és a valódi vásárlóerőnek az 1.14 US dollár (= 1.00 euro) felelne meg. Ugyanis, az ezen az átváltási, árfolyam áron vásárolt áruk értéke lenne nagyjából azonos.


Mindez az európai monetáris tanács holnapi, csütörtöki, ülése előtt látott napvilágot. Megfigyelők az Európai Központi Bank újabb kamatemelésére számítanak. (Ha nem most, akkor az év folyamán még kétszer.)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home