Friday, December 29, 2006

Szerecsenmosdatás (?)

Az alábbi - Karácsony előtti – bejegyzésemre (Karácsonyok a SZER-nél?) közvetett választ fedeztem fel a Népszabadság dec. 28. számában (A Szabad Európa Rádió 1956-ban). Ez a se füle, se farka hosszú írás gyakorlatilag „szerecsenmosdatás”, hiszen abszolút nincs aktualitása: az évforduló már rég „lecsengett”, és a „könyvismertetés” is idejétmúlt. Az egyetlen elfogadható érv: a 168óra Vélemény rovatában egy héttel korábban megjelent írás (v. telefoninterjú?) burkolt kimagyarázkodása. Hogy mire alapozom feltevéseimet?

1. A szerző a Népszabadságban megjelent cikkében be- ill. elismeri, hogy 56-ban nem dolgozott a SZER-nél.


2. Semmi konkrétumot, újat nem mond. Nem is mondhat, hiszen nem volt ott !!! Ezért csak néhány könyv, tanulmány megállapításait ollózza össze. Ezt viszont - a kívülálló laikus számára – nagyon ügyesen, szavahihetően.

3. Vajon erről a „kényes” témáról (a SZER szerepe az 56-os forradalomban) miért egy olyan ír, aki ott sem volt, miközben jó néhányan élnek még az akkori szerkesztőség tagjai közül? (Sőt, a kollegák körében az a hír járja, hogy egyiküknél dokumentumok is vannak, amelyekhez csak halála után lehet hozzáférni.)

4. Érdekes az utolsó bekezdés, mely oly jellemző a szerzőre. Áttételesen, (és utólag(!) a 168órában írtakhoz képest valamicskét csak) „benyal” egykori munkaadójának, miközben valamiféle (magyarországi) „elismerést” hiányol, a későbbi időkről. Remélhetőleg nem arról, amikor mint igazgatóhelyettes (szinte) elviselhetetlen munkahelyi légkört alakított ki. (és ezzel elősegítette a magyar osztály időelőtti bezárását, a magyar adás elnémítását - összeollózás helyett inkább erről a szomorú végjátékról írhatott volna (végre) egy hiteles beszámolót).

5. És, ha már a kollegákat (is) megemlítette. Hanák Tibor 1999 december elején hunyt el. Igaz, több évig kómában feküdt, miután 1991. „…Karácsonykor kiesett a munkából…” (Borbándi: Magyarok az Angol kertben), és munkaviszonya 1991. dec. 31-én megszűnt. Nem firtatom, hogy (Kasza) Levente, mint (egykori) igazgatóhelyettes és kollega, honnan számítja a rendszerváltást *, de azért (ez a Hanák megemlékezés is) jól jellemzi a SZER-hez és munkatársaihoz való viszonyát.



.
*
".....már a rendszerváltás előtt elhunyt Hanák Tibor...." (KL. Népszabadság)



Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home