Sunday, September 17, 2006

Mit ér a pengő ma ?

Nem találom a magyar médiában azt a hírt, miszerint még ebben a hónapban bírósági meghallgatás lesz Budapesten húsz zsidószármazású magyar állampolgár ügyében, akik bankszámlájukon tartott pénzük elkobzása miatt perelik a magyar államot.

A bíróságtól annak megállapítását kérik, hogy egykori vagyonukhoz mily módon juthatnak hozzá, ill. azért jár-e kárpótlás. Történt ugyanis a Szálasi hatalomátvételt követően, hogy törvényileg szólították fel a zsidószármazásúakat: különféle bankokban tartott vagyonukat utalják át, és ezentúl tartsák állami bank(ok)ban. Amikor ez megtörtént, az érintettek pénzükhöz soha többé nem juthattak hozzá.

Egy 1988-as rendelet engedélyezte a bankszámlákhoz való hozzáférést, de a most pereskedők szerint egyetlenegy Holocaust-túlélő sem jutott (akkori) pénzéhez. Ennek oka meglehetősen bonyolult. A Magyar Nemzeti Bank képviselője szerint ennek nemcsak történelmi, de „gazdasági okai” vannak.

Az MNB ugyanis képtelen megállapítani a pénz (pengő) akkori értékét. Az egyik indok szerint a háború utáni hiperinfláció miatt (mely a világon valaha is a legnagyobb volt) a bankbetétek (is) teljesen elértéktelenedtek. A pereskedők ügyvédjei viszont azt javasolják, hogy az arany 1944-es pengő értékét kell(ene) alapul venni, és az egy fair viszonyítási alap lenne a mai értéket illetően. Igaz, ehhez még hozzájönnének a kamatok……..

A cikk szerint a magyarországi kárpótlásokból kihagyták, kifelejtették(?) a zsidószármazású magyar állampolgárokat. Helyette 1996-ban a magyar állam (kormány) létrehozott egy alapítványt (Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány), kinevezett egy kurátort és átadott kilenc (köz)épületet, valamint néhány festményt és 200 millió USD értékben kárpótlási jegyet, amelyet később nyugdíj kiegészítésként (kortól függően havi 25-70 USD) jutattak el mintegy 20 ezer túlélőnek.

A magyar zsidók közül azok, akik megjárták a náci haláltáborokat a német államtól kapnak, kaptak anyagi támogatást.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home