Thursday, August 03, 2006

Egy magyar ENSZ küldött kettősélete

Olvasom a hvg.hu web-oldalán, hogy „……dr. Morvai Krisztina, a nők hátrányos megkülönböztetése ellen küzdő ENSZ szervezet, a CEDAW-bizottság magyar küldöttjének - kormányát bemószerolva - sikerült megtorpedóznia, hogy a hivatalos utód-jelölt, Pető Andrea történész-szociológus a jövő évtől bekerüljön a bizottságba. Igaz, Morvainak sem sikerült újabb négy évre meghosszabbítatnia mandátumát. Januártól tehát nincs magyar képviselő a CEDAW-bizottságban……”

A hosszú cikkből kiderül, hogy Morvai a függetlenséget és a szókimondást annyira komolyan vette, hogy bizottsági munkája során, figyelmen kívül hagyta az esetleges magyar (állam)érdekeket, és konfliktusba került a bizottság, ill. a Világszervezet más országaival, azok küldötteivel.

A hvg.hu írásában az alábbiakra lettem figyelmes:

„……a nők hátrányos megkülönböztetése ellen küzdő ENSZ szervezet, a CEDAW bizottságának magyar tagja, Morvai Krisztina - aki egyébként az Eötvös Loránd Tudományegyetem állam- és jogtudományi karának docense…”

„………….Az interneten nem sok nyoma van Morvai többéves New York-i szereplésének. Ám a hvg.hu birtokába került jegyzőkönyvekből kitűnik, egy témába igazán beleásta magát: ez az Izraelben, illetve a megszállt területen élő arab nők helyzete és a velük szemben alkalmazott diszkrimináció volt…..”

„…..Morvai Krisztinát telefonon, New Yorkban értük utol…..”

A név nagyon ismerős volt számomra. Nem kellett sok idő, hogy „beazonosítsam” dr. Morvai Krisztinát, akinek nevével a Mehmet Karcsi üggyel kapcsolatban találkoztam először. A török-magyar kisfiú történetének média általi felfújását kutatva botlottam a jogásznő nevébe. Méghozzá az angol nyelvű török sajtó számolt be róla, említette a nevét, mint egy magyarországi befolyásos személyét. Akkoriban (2005. elején) az agilis jogásznő (angol nyelvű) levelet juttatott el a budapesti török nagykövethez, valamint az ugyancsak budapesti EU nagykövetnek Mehmet-Karcsika ügyében. Sőt, azt is elérte, hogy a török miniszterelnök magyarországi látogatásának és tárgyalásainak egyik pontja legyen ez, a különben piti, magán- és bulvárjellegű családi dráma. A miniszterelnökök sajtótájékoztatóján is szóba került, amiből arra következtettem, hogy talán ebben a jogásznő segítségére lehetett a férje, Baló György, akiről a Zaman nevű török újság azt írta, hogy „nagy név a magyar televízióban”. Máskülönben a török napilap mindebből azt szűrte le, hogy Magyarország Mehmet-Karcsika sorsától teszi függővé Törökország EU-tagságát, felvételét. Ezt a (képtelen) zsarolást a magyar sajtó is sugallotta. (lásd Magyar Hírlap)

Érdekes mód, akkoriban (tehát egy-másfél éve!) dr. Morvai neve egy civil szervezet, ill. alapítvány nevével került a köztudatba. Hol, a Női és Gyermekjogi Központ Alapítvány vezetőjeként (Népszabadság),
hol igazgatójaként (Inforádió) jegyezte a hazai média. Amerikai ENSZ tevékenysége valahogy szóba sem jött, de még csak meg sem említették! Sőt, mint az „anyák megmentője” hallatta szavát a (Zombori) Sebestyén (bulvár) ügyben is. És már abban az időben összetűzésbe került az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium akkori vezetőjével, Göncz Kingával (ahogy az a Hetek-ben - keretes cikkben - olvasható)

Ez azért is felettébb érdekes, mert Morvai, most a külügyminiszter asszonyt okolja hazahívása miatt. Pontosabban az ENSZ bizottsági küldöttnek jelölt Pető Andrea és főnöke, Göncz Kinga, barátságára neheztel, mondván ennek lett az áldozata.

Csak azt nem értem, ha dr. Morvai Krisztina „több éves New York-i szereplést” hagy most ott, és a hvg.hu "csak telefonon tudta elérni" – a mostani interjú kapcsán, akkor a tavalyi Sebi és Karcsika ügyben hogyan tudott ilyen aktív lenni, és közben titokban tartani (no, meg ellátni) ENSZ küldötti megbízatását?


.
Fejlemény (2007.01.09)


.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home