Sunday, July 30, 2006

Tanulságos Ford tanulmány

Felmérést készített a Ford gyár a munkásai igényéről. Pontosabban, egy olyan kérdőívet állított össze és küldött szét, amelyből a nehézségekkel küzdő autógyár megtudhatja, hogy munkásai mit tartanak a legfontosabbnak a vállalat által biztosított kedvezmények közül. A kérdőívről és annak tartalmáról beszámolt a Detroit News internetes oldala is. A hírportál megjegyzi, hogy a munkások szkeptikusan fogadták a felmérést, mert leépítést, elbocsátást sejtenek mögötte. A Ford felsőbb vezetése csak információgyűjtésről beszél, de elismeri, hogy munkásai igényeit szem előtt tartva szeretné a világ második legnagyobb autógyárának hatékony működését és hosszútávú fennmaradását biztosítani.

Néhány kérdés, amit a (blue-collar) (fizikai) munkásoknak feltettek:

Mit szeretne jobban: vállalati nyugdíjat vagy nyugdíjas kori egészségügyi ellátást?
Ha választhatna, akkor fogorvosi vagy mozgássérült biztosítást kötne?
Mi a jobb, magasabb alapfizetés vagy teljesítmény orientált jutalmazás?


A kérdésekből számomra az is kiderül, hogy a Ford-nál milyen a dolgozók szociális ellátottsága.


Vajon, hasonló kérdőívet készítenek-e Magyarországon a közszféra átalakítása kapcsán? Csak úgy, - „tájékozódás” céljából.



4 Comments:

At 12:40 PM, Anonymous Anonymous said...

A kérdésed természetesen jogos, arra azonban felhívnám a figyelmed, hogy az általad idézett felmérés nem az amerikai közszférára vonatkozik. Amúgy meg a Ford (a kocsikon kívül persze) az embertelen szalagmunka bevezetéséről lett híres.

 
At 1:03 PM, Blogger Pocakos said...

rás: ez a hozzászólás most nem - a Tőled megszokottra - sikerült. (szerintem) Hiszen mindkét (Ford és magyar államapparátus) esetben átalakításról, karcsúsításról, hatékonyabb, gazdaságosabb rendszerről van szó, mely "leépítés"-sel, elbocsátással jár.

Ami pedig az "embertelenséget" illeti. Nem gondoltam volna, hogy 80-90 évvel ezelőtti történettel próbálsz most előjönni. Megjegyzem, a "szalagmunka" akkoriban korszakalkotó volt! Ma is tanítják.

Ha pedig mindenáron a cikizés a célod, akkor miért nem jössz elő Ford antiszemitizmusával? Annak is épp annyira van, ill. nincs köze a mai helyzethez, mint az általad most felmelegített "embertelenség"-nek.

 
At 1:14 PM, Anonymous Anonymous said...

Nem cikizés volt a célom, csupán rámutatni két dolog (szerintem) lényegi különbségére. A "szalagmunka" valóban korszakalkotó volt, de ettől még a munka végső dehumanizálását jelentette, világos példájaként annak, hogy a gazdasági és a társadalmi szempontok, értékrendek nem feltétlenül esnek egybe. Ford antiszemitizmusának mindehhez természetesen semmi köze.

 
At 1:22 PM, Blogger Pocakos said...

OK. Akkor tegyünk úgy, mintha lemaradt volna: "Lám az egykor embertelen szalagmunkából napjainkra egy példás, szociális juttatásokat nyújtó gyár, üzem stb. lett a Ford-ból" ;-)))
Think positive! ;-)

 

Post a Comment

<< Home