Thursday, July 27, 2006

Magyarok olasz bundában

A legújabb olasz labdarúgó vesztegetési – közismert szóval: bunda – botránnyal kapcsolatban olvasom, hogy ebből kimaradt az FC Internazionale, Milan – azaz az Inter (Milan). Az angol nyelvű cikk szerzője (Brian Glanville) kiemeli, hogy ez valószínűleg a Milan tulajdonosának dicsősége, előrelátása, megfontoltsága stb. Persze ebben van némi gúny, hiszen, mint a cikkből kiderül Massiomo Moratti apjától Angelo Moratti-tól örökölte a neves futball klubot. Az apának pedig volt egy híres mondása: „Nem a játékosokat, hanem a bírókat kell megvesztegetni.” Állítólag ez mentette meg a milánói csapatot a mostani botránytól.

Az Inter-t és a Moratti-akat bemutató cikkben a szerző felsorolja azokat a meccseket, amelyek a 60-as években „elősegítették” a Milan hazai és nemzetközi sikereit, különös tekintettel az Európa Kupára (BEK). A felsorolásban magyar nevek is feltűnnek. Mindenekelőtt Solti Dezső neve, akit állítólag a Juventus egykori titkára (Italo Allodi) fogadott fel és alkalmazott a „piszkos ügyek” (lefizetések, megvesztegetések) lerendezésére. A szóbeszéd szerint Allodi ajánlotta Soltit Morattinak, (vagy tán a Milan tulajdonosa kölcsönözte ki a magyar „fixer”-t Allodi-tól?)


Mindenesetre, dokumentált az az 1966-as eset, amikor a Real Madrid elleni elődöntő mérkőzést megelőzőleg Vadas György játékvezetőt Solti elvitte Moratti-hoz. A Milan tulajdonosának villájában nagyösszeget ajánlottak fel Vadasnak, valamint egy olyan elektronikus berendezést, amilyen akkor még ismeretlen volt Magyarországon. Vadas azonban nem akart kötélnek állni. A fáma szerint a döntetlenre álló félidőben Solti berontott Vadas öltözőjébe és mérgében leköpte a játékvezetőt. Sőt, állítólag, Vadas visszatérve szállodai szobájába, Budapestről, az MLSZ akkori titkárától, kapott telefont, aki ugyancsak leszúrta, mivel ő is érdekelt volt a bundában. A Real megnyerte a meccset, Vadas a történteket nem jelentette az UEFA-nak, viszont soha többé nem vezetett nemzetközi mérkőzést.

Kis kutakodás után a net-en csak egy magyar nyelvű oldalra bukkantam az origo.hu sport rovatában, ahol valamiféle utalás olvasható erről a történetről. Ugyanakkor az esetről legutóbb, most vasárnap, a Sunday Times is beszámolt - ugyancsak Brian Glanville tollából.







0 Comments:

Post a Comment

<< Home