Sunday, July 23, 2006

Orosz ezred Tokajban

Az indiai Financial Express-ben olvastam egy cikket híres-neves borunkról, a tokajiról. Az írás azzal kezdődik, hogy az embereknek általában nem sokat, mondhatni semmit sem jelent a szó "magyar" vagy "Magyarország". Első hallásra nem ugrik be valami olyan asszociáció, "egzotikum" mint pl. Brazília vagy éppenséggel India nevének hallatán. Nem úgy a borhoz értők, kedvelők körében…... Majd e különleges nedű dicsérete kapcsán a szerző megemlít néhány történelmi tényt. Például, hogy Nagy Katalin cárnő egy egész regimentet állomásoztatott Tokajban az orosz uralkodó (cári) család részére készített borok őrzésére. Ferenc József porosz (sic !) császár, pedig minden évben egy tucat (12 db) tokajit küldött ajándékba Victoria királynő születésnapjára. A századfordulón (1900) pedig a 81 éves brit uralkodót 972 (81 x 12) üveggel lepte meg. A tokaji annyira híres Magyarországon, hogy még a nemzeti himnuszban is megemlékeznek róla. ("....Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél..."). Végül, egy jó tanács az indiai hírportálról: Ha legközelebb duty free (vámmentes) üzletben jár, keresse a Tokajit! Nem fog csalódni.


PS.
Bevallom, a Katalin cárnő Tokajban állomásoztatott kozákjairól írtak felől erős kétségeim voltak, különös tekintettel Ferenc József porosz császársága miatt. De, aztán rövid keresgélés után, (megbízható) magyar web-oldalak eloszlatták kételyeimet: valóban, egy egész orosz (kozák) ezred állomásozott Nagy Katalin cárnő idejében Tokajban.

14 Comments:

At 1:34 PM, Anonymous Anonymous said...

Orosz katonákra bort bízni... Kecskére káposztát. :-)

 
At 1:50 PM, Blogger Pocakos said...

De, hisz' ezek kozákok voltak!
Meg, különbenis borról van szó, nem vodkáról. ;-)

 
At 2:01 PM, Anonymous Anonymous said...

A katonák kozák származása ebben az esetben súlyosbító körülménynek számít. Ilyenformán teljesen mindegy, hogy bort, vagy vodkát kell őirzniük.

A korabeliek mondása lehetett, hogy "az oroszok már a borospincében vannak."

:-)

 
At 2:59 PM, Blogger Pocakos said...

Minden vicc nélkül. Vajon miért, ill. ki(k) elől kellett őrizni a tokajit (oroszoknak) Tokajban? Nagy Katalin 1762-1796 között (több mint 30 év!) uralkodott. Mi volt a helyzet Mo.-on, ill. Tokaj környékén akkoriban?

 
At 6:57 PM, Anonymous Anonymous said...

Vagy talán nem is az őrzésen volt a hangsúly, hanem a szállításon.

Tokaj és Szentpétervár között érinteniük kellett a kelet-lengyelországi területeket is. Nagy Katalin cárnő uralkodása alatt zajlott Lengyelország felosztása és talán ezért nem lehetett biztonságos terület.

 
At 8:12 PM, Blogger Pocakos said...

Igen, ez elfogadható magyarázatnak tűnik. Azért még mindig vannak kételyeim. Pontosabban, hogyan volt lehetséges (ki engedte meg), hogy Mo. (a Habsburg Birodalom) területén *idegen* csapatok *állomásozzanak*? A szállítás, ill. annak biztosítása egy dolog. Az "állomásoztatás" viszont más dolog! Igaz, arról sem tudok sokat (pedig nagyon izgat), hogy 1849-ben milyen szerződés alapján jött a százezer muszka, és meddig maradtak? Ki fedezte az elszállásolásukat, élelmezésüket, hol (és hogyan) végezték (lét)szükségleteiket? Távozásukról eddig sehol sem sikerült infót találnom - és a magyar történelemkönyvekben sincs utalás rá.

 
At 1:15 PM, Anonymous Anonymous said...

Pocakos,
a tokajban állomásozó kozák ezred szokásos újságírói felületesség. Nincs jelentősége. :-)
A valóság ezzel szemben az, hogy Tokajban rendre megfordultak borvásárlási célzattal a cári udvar kiküldöttei. Ugyanott szálltak meg évről-évre, majd hazáig vitték/kisérték/biztosították a szállítmányt. Egy-egy ilyen beszerző túra több hónapig is eltartott, de ettől a dolog még nem lett állomásozás.

Zsuzsa

 
At 1:59 PM, Blogger Pocakos said...

Kedves Zsuzsa,

remélem, egy hely- és bortörténészét üdvözölhetek! ;-)
Mindenesetre ez a story - mint látható - bejárta a világot. Ha netán csak "sima" történésszel állok szemben, akkor azért érdekelne, hogy *idegen* csapatokat, katonákat (egy egész ezredet) hogyan, milyen feltétellel, engedtek be akkoriba az országba, a Habsburg Birodalom területére?

Ettől függetlenül is, KÖSZ! ;-)))

 
At 3:26 PM, Anonymous Anonymous said...

Pocakosom, nem 18. századi ügyekben tartanak profinak... de azért van némi infóm. Először is mégegyszer hangsúlyozom: Tokajban nem tartózkodtak csapatok, netán ezred, de jöttek üzletemberi és őrző-védő minőségükben katonatisztek. A lényeg azonban nem a tiszti mivoltjukon volt.
Arról fogalmam sincs, hogy egy ezredet általában hogyan engedtek be a Habsburg birodalom területére. Azt viszont tudom, hogy idegenek megjelenése egy határközeli településen az illetékes katonai szerveket cselekvésre késztetett: ellenőrizték az útlevelet és az ajánlóleveleket, vizslatták nem kém-e az illető. :-) (De a lényeg: tudtak olvasni!). A birodalomba útlevéllel lehetett szabályosan bejutni. Magyarország területére Bécsben állították ki a passzust, de számos olyan útleírást ismerünk, ahol azon ájuldoznak - boldogan - külföldiek, hogy kishazánkban útlevél nélkül lehet mozogni. A helyzet tehát némiképp zavaros: egyszer így, egyszer úgy.
Zs.

 
At 3:40 PM, Blogger Pocakos said...

Mégegyszer köszönöm!
Azér van itt egy kis bibi:
"....Azt viszont tudom, hogy idegenek megjelenése egy határközeli településen ......" (Zs.)
Tokaj - akkoriban - NEM VOLT "határközeli település". ;-)))

 
At 10:20 AM, Anonymous Anonymous said...

Pocakosom nem értelek, de komolyan. A kérdésed - hogyan lehetett bejutni a birodalomba - a válaszom (idegenek a határközeli településen stb.) tehát erre vonatkozott.

Hogy a túróba lehet mindebből azt a következtetést levonni, hogy szerintem Tokaj határközeli település?

Ez értelmetlen bulvár kötözödés, már megbocsáss...

Zs.

 
At 10:51 AM, Blogger Pocakos said...

Kedves (Anonímous) Zs.,

itt az „értelmetlen bulvár kötözködés” Tőled jött! Kezdve ott, hogy én végig azt kérdeztem, az foglalkoztat, hogy
„…..hogyan volt lehetséges (ki engedte meg), hogy Mo. (a Habsburg Birodalom) területén *idegen* csapatok *állomásozzanak*?....) (6. bejegyzés 8:12 PM)

Erre most azt mered írni, hogy
„……A kérdésed - *hogyan lehetett bejutni a birodalomba* - a válaszom (idegenek a határközeli településen stb.) tehát erre vonatkozott…..” (11.bejegyzés 10:20 AM)

Maradjunk abban, hogy nagy valószínűséggel, az olvasással vannak Nálad bajok. – jobb esetben. És ezért megbocsátok. ;-)

 
At 3:29 PM, Anonymous Anonymous said...

Pocakos,
megvádolsz, hogy Tokaj szerintem határmenti település... és nem kérsz bocsánatot. Utána nekem támadsz, hogy nálam vannak bajok az olvasással.
Gratulálok. Ügyes fiú vagy.
Zsuzsa

 
At 10:26 PM, Blogger Pocakos said...

Kedves Zsuzsa! Beszólásaidat köszönöm.
Még sokra viheted – csak nem itt!

 

Post a Comment

<< Home