Friday, July 28, 2006

Furcsa háború

Egyik fél sem üzent hadat a másiknak. Reguláris hadseregét eddig csak Izrael vetette be, és lépte át a szomszédos ország határát, hogy agresszorokat, terroristákat vegyen üldözőbe. Az üldözést egyértelműen a Hezbollah provokálta ki, amikor megtámadott egy izraeli (határ)őregységet, hat katonát megölt és kettőt magával vitt libanoni területre, majd elengedésükért cserébe több száz bebörtönzött palesztin terrorista szabadon bocsátását követelte.

Már az sem mindennapi, amikor egy nemzetközileg terroristának megbélyegzett szervezet túszszedésbe kezd. Ráadásul nem is libanoniak, libanoni állampolgárok szabadon bocsátását kéri, követeli, hanem palesztinaiakét. Majd, amikor az izraeli hadsereg átlépi a libanoni határt, nem találkozik libanoni katonákkal. Magyarán, a Közel-Kelet valamikori Svájcának nevezett (keresztény) ország déli vidékén nem állomásozik egyetlenegy libanoni katona sem! Az izraeliek, anélkül kezdik meg az izraeli településeket, városokat időközben katyusa rakétákkal támadó terroristák felkutatását Libanon területén, hogy a libanoni hadsereg katonáival találnák magukat szemben. A bejrúti kormány nem jelenti be, hogy „csapataink harcban állnak”. A hírekben szó sincs a libanoni hadseregről. A média mintha erről megfeledkezett volna.

Ugyancsak hiányzik a hírekből, hogy Izrael támadásai előtt hangszórókon és röpcédulákon értesíti egy-egy dél-libanoni város, falu, település lakosságát: hagyja el a területet, mert aki nem megy el (x időn belül), azt potenciális Hezbollah harcosnak tekintik, és arra bizony lőnek, elsősorban a levegőből.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem marasztalta el Izraelt a négy (osztrák, kanadai, kínai, finn) ENSZ katona halála miatt. Megbízható (ENSZ) források szerint, az Egyesült Államok jelezte: minden olyan álláspont, határozat aláírását megtagadja, amely Izraelt kritizálja, mivel a Hezbollah-ot eleve terrorszervezetnek tartja, elfogadja Izrael őszinte sajnálatát, és az izraeli ENSZ nagykövet, Dan Gillerman, magyarázatát, hogy „háborúban hibák történhetnek”. Sőt, Kofi Annan főtitkár javaslata sem került be a végleges nyilatkozatba, hogy Izrael és az ENSZ közösen vizsgálja ki a történteket. Ehelyett az olvasható a közleményben, hogy „Izrael alapos vizsgálatot folytat, amelyben figyelembe veszi az ENSZ által megkívánt szempontokat is”.

A harcok továbbfolynak. Izrael eltökélt szándéka a terroristák elűzése a határvidékről, hogy területét a jövőben ne érhessék rakétatámadások, valamint ne lehessen túszszedéssel zsarolni, és ennek érdekében kész a Dél-Libanonban, mint állam az államban, jogtalanul működő terrorszervezet, a Hezbollah teljes megsemmisítésére.



0 Comments:

Post a Comment

<< Home