Tuesday, January 09, 2007

Egy tőről fakad

Hirtelen megnőttek a találatok. Mármint a látogatottság. Legalábbis ezt jelzi a számláló. A legtöbben a keresőbe beírt „dr. Morvai Krisztina” név alapján jutottak hozzám. Engem viszont e-mail-en keresztül értesítettek egy aláírásgyűjtésről.

Morvai Krisztinával blogomban kétszer foglalkoztam. Először a török-magyar kisfiú (Mehmet-Karcsika) történetének média általi felfújását kutatva botlottam a jogásznő nevébe. Méghozzá az angol nyelvű török sajtó számolt be róla, említette a nevét, mint egy magyarországi befolyásos személyét. Akkoriban (2005. elején) az agilis jogásznő (angol nyelvű) levelet juttatott el a budapesti török nagykövethez, valamint az ugyancsak budapesti EU nagykövetnek Mehmet-Karcsika ügyében. Sőt, azt is elérte, hogy a török miniszterelnök magyarországi látogatásának és tárgyalásainak egyik pontja legyen ez, a különben piti, magán- és bulvárjellegű családi dráma. A miniszterelnökök sajtótájékoztatóján is szóba került. A török napilap mindebből azt szűrte le, hogy Magyarország Mehmet-Karcsika sorsától teszi függővé Törökország EU-tagságát, felvételét. Ezt a (képtelen) zsarolást a magyar sajtó is sugallotta. (lásd Magyar Hírlap)

Majd másfélévre rá, jött az ENSZ „botrány”. Az időközben New Yorkba kiküldött jogvédő, dr. Morvai Krisztina – akit a Karcsika-ügy óta hanyagolt a magyar média - a palesztinai arab nők helyzetének jobbrafordulásán kezdett munkálkodni. Az Interneten nem találtam utalást, hogy dr. Morvai ellátogatott volna Cisz-Jordániába vagy a Gazai övezetbe, viszont – a jelentések szerint – „magánakciókba kezdett”, és amikor – állítólag - emiatt visszahívták, azt személyes sértésként élte meg. Összeesküvési elméletet állított fel, miszerint az újonnan kinevezett magyar külügyminiszter asszony fúrta meg, mert (zsidó) barátnőjének szánta Morvai posztját Az agilis büntetőjogásznő mindent elkövetett, hogy New York-ban maradhasson. Sikere érdekében ismét a levélírás módszeréhez folyamodott. Angol nyelvű körlevele azonban visszafelé sült el: nem csak saját maga, de még a magyar küldöttség vezető, tagsági pozícióját is megtorpedózta, jó időre elvesztette.

Valószínűleg az ebből a kudarcból fakadó elkeseredettségét próbálta kihasználni a hazai ellenzék, amikor politikai előnyök reményében dr. Morvai Krisztinát felkérte egy brüsszeli szereplésre. A sértett vagy (meg)sértődött asszony – gondolom – mint minden lehetséges alkalmat megragadva, örömmel vállalta a feladatot. Hiszen épp olyan személyes ellenszenvet táplál a jelenlegi államvezetés iránt, mint az ellenzék vezére, aki többször is hangoztatta, hogy nem a kormányzó szocialistákkal van baja, hanem csak a parlamenti választást megnyert ellenfelével. Magyarán, a csalódottak úgy érzik, gondolják, hogy Gyurcsány távozása a politikából mindent megoldana, különösen a „vesztesek” helyzetét könnyítené meg.

Számomra itt véget ért Morvai Krisztina politikai és média szereplése. És, ekkor kaptam egy e-mailt, mely a jogásznő egyik(?) megnyilvánulása elleni petíció aláírására buzdít. Még szerencse, hogy a megjelölt web-oldal a felháborodás előzményeiről is beszámol. Ennek fényében nem csatlakozom az aláírókhoz. Pedig dr. Morvai Krisztina stílusa, szóhasználata valóban inkább gyűlöletkeltő, mintsem szenvedélyes, és nagyon egybecseng a „két Magyarország” („mi” és „ők”) elvét hirdető, megosztó politikai nézettel. Mégis úgy látom, értékelem, hogy a jogvédőnő féktelen dühét kiváltó publicisztika(?), „glossza”(?) legalább annyira felelős, és elitélendő.


A „Fölsült Júdások” című dolgozat megjelenési helyének – elsőre, és gondolkozás nélkül - a (jelenlegi) Magyar Nemzet-et jelölném meg. Ott olvasható ez a stílus, ez a jelzőhalmaz, amely nagyon emlékeztet az egykori Szabad Nép (vezér)cikkeire. Csodálkozom, hogy ez a stílus (ismét) felbukkant a Népszavában, amely még az „átkos”-ban is visszafogottabb volt, mint pártlaptársa. Valószínűleg engem is felháborított volna, ha rólam ilyen stílusban írnak. Vagy csak mosolyognék, hogy egy kis Karinthy veszett el a szerzőben, aki igen jól utánozza, figurázza ki a szabadnépes időket felidéző mai Magyar Nemzetet.

Egyébként, ha ez komoly, - és úgy látszik, az – akkor e dolgozat nagyon ékesen bizonyítja, hogy a magyar újságírás semmit sem változott az elmúlt 17 év alatt.



.

PS
Találtam a net-en (még) egy Morvai levelet, - egy nyíltat. Tavaly november 21-én került a hálóra. Ebből is látszik: ez az asszony nehezen viseli a kudarcot, azt hiszi minden és mindenki ellene van. Ezzel sajnos nincs egyedül, és ezt használja ki a politika, no meg a média, ami még rá is tesz egy lapáttal.......

1 Comments:

At 10:53 PM, Blogger Pocakos said...

Azon mosolygok magamban, hogy a klasszikus (Karinthy), akire hivatkozok, humoros "glosszá"-inak azt a címet adta, hogy "Így irtok *Ti*" ;-)))

 

Post a Comment

<< Home