Wednesday, January 03, 2007

Ami az életrajzból kimaradt

Teddy Kollek haláláról olvasok a magyar médiában. Az index.hu nekrológja forrásának az MTI-t jelöli meg. Ugyanakkor a stop.hu megemlékezése nem jelöl forrást. A legbosszantóbb*, hogy a Nagyvázsonyban született Teddy (Theodor) Kollek apját bankár*-nak titulálják, pedig egyetlenegy életrajza sem említi ezt! Jeruzsálem egykori polgármesteréről és életéről sokszor írtam, mert izgatott származása, magyarsága. A nagyvázsonyi születés nem hagyott nyugodni. Utánajártam. Tőle tudom:

Apját, Alfred Kollek-et, Nagyvázsonyba helyezték cége ottani kirendeltségére. 1911-ben itt született fia, akinek Theodor Herzl (Tivadar) iránti tisztelete jeléül adta a Teddy (Theodor) nevet. A család nemsokára visszaköltözött Bécsbe, ahol Teddy a szüleivel lakott 1934-ig. A cionista papa 1935-ben – még időben, az Anschluss előtt három évvel - családostul kivándorolt az akkori Palesztinába. Az ifjú Kollek hamarosan bekapcsolódott a Haganah mozgalomba, és 1938-39-ben mint aktivista tért vissza Európába, ahol Eichmann-nal tárgyalt és sikerült rábeszélnie a későbbi hóhért, hogy engedjen ki Angliába német, osztrák és csehstlovák koncentrációs táborba zárt 3000 zsidó fiatalt. Kollek, a meggyőződéses szociáldemokrata, később Izrael állam alapítóatyjaként tisztelt Ben Gurion munkatársa lett, majd 25 éven át Jeruzsálem főpolgármestere. Ötször választották meg erre a tisztre. A két városrész (Kelet- és Nyugat-) Jeruzsálem 1967-es egyesülése után – amit a palesztiniai arabok nem ismernek el – Kollek az arabok és zsidók békés egymás mellett élésén fáradozott. „Kollek sohasem ismerte el az arabok politikai jogait, de mint polgármester a szociális jogok és igazság híve volt” – jegyezte meg egy kelet-jeruzsálemi arab. Teddy Kollek élete végig megtartotta bécsi akcentusát és egész életében a népek közötti barátságot ápolta. Ezen fáradozásait többek között a tekintélyes német (könyvkereskedők) Béke-díjjal (Friedenspreis des Deutschen Buchhandels) is elismerték.


.
* A bankárokra nem jellemző, hogy feladják foglalkozásukat, és meggyőződéses cionistaként elmenjenek földet túrni, mocsarat lecsapolni, sivatagot termővé tenni......

0 Comments:

Post a Comment

<< Home