Sunday, January 07, 2007

A belorusz kapcsolat

Miközben a hírekben Fehéroroszország a „feketebárány” (Lukasenkó, diktatúra, szovjetmódszer, gáz- és olajár stb.), addig az ország hivatalos internetes oldalán a szépen fejlődő fehérorosz-magyar (kereskedelmi) kapcsolatokról lehet olvasni. Eszerint autóbuszokat és hűtőszekrényeket vesz Magyarország a volt szovjet tagállamtól. A jelentés szerint igen jól és reménykeltően alakultak az eladások. A MAZ-103-as autóbuszból például 11 darabot szállítottak Debrecen városának egy millió US dollár értékben. A MAZ 105065 típusú szuperbuszt pedig múlt hónapban mutatták be Budapesten – nagy sikerrel, és megvan a remény, hogy ebből is vesznek a magyarok. A budapesti belorusz/fehérorosz nagykövetség szerint tavaly 300 ezer US dollár értékben szállítottak hűtőszekrényt Magyarországnak, és a két ország közti kereskedelem teljes évi értéke tavaly (2006) megközelítette a 200 millió US dollárt.

Némi kalandozás után a web-en megtudtam, hogy a MAZ a fővárosban, a minszki állami autógyárban („Minsky Avtomobilny Zavod") készül. Méghozzá Kelet-Európának, a debreceniek mellett néhány román városban is közlekednek. Aztán az is kiderül(t), hogy a MAZ-ban nemcsak teherautót, autóbuszt és trolibuszt gyártanak, hanem a TEL nevű mozgó rakétakilövő állványt, pontosabban (egykori szovjet) rakéták (pl. Scud B) szállítására és kilövésére alkalmas teherautókat, a MAZ 543-at.

Találtam egy lengyel web-oldalt, ahol behatárolt nyelvtudásommal csak azt tudtam kihámozni, hogy létezik egy lengyel gyár is MAZ Auto Poland névvel, és már(?) 1944-ben teherautót gyártottak ott. (Ha félreértettem valamit, jó volna, ha lengyelül értő olvasóim közül valaki pontosítaná – előre is köszönöm) Sajnos angol nyelvű anyagot erről a lengyel kapcsolatról nem találtam. Viszont egy (számomra) teljesen új dimenziókat jelentő angol nyelvű oldalra bukkantam, mely a híres belorusz, fehérorosz katonai(?) vezetőket szedte csokorba. Történelmileg felettébb érdekes, mivel mindenkit beloruszként jegyez az összeállítás, akinek valamilyen köze Fehéroroszországhoz. És nemcsak az orosz-szovjet időkből! Talán a legmeglepőbb felfedezés: Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király, mint híres fehérorosz hadvezér.

Néhány szó róla az angolul nem értők részére:

Scyapan Batory (Stefan Batory)
(1533-1586)

Mindig Erdély ellenségei (az osztrák-magyar Habsburgok és Törökország) ellen harcolt. A moszkvai (fejedelem) IV. Iván ellen három sikeres háborút vívott. Mint lengyel(-litván) király, fővárosának (a belorusz) Hrodna (Grodno) várát, ill. városát tette, ahol egy hatalmas (jezsuita) székesegyházat építetett azzal, hogy az oltár közelében temessék el. Mivel halálakor a templom még nem volt kész, így Krakkóban temették el.


Érdekes, hogy Hrodna-ról, de Báthory-ról is igen szűkszavú a magyar nyelvű internetes irodalom, beleértve a Wikipédiát is. Sokkal bővebb az angol nyelvű wiki (Hrodna, Bathory). Onnan tudtam meg többek között, hogy IV. Iván, valójában Rettegett Iván, aki az oroszok első cárja (lett).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home