Monday, January 08, 2007

Kereskedünk, kereskedünk

Úgy tűnik, az egyes országok most teszik közzé a tavalyi év külker. mérlegét. Néhány napja (jan. 05.) a fehéroroszok (beloruszok) dicsekedtek az exportjukkal, a közel 200 millió US dolláros magyarországi eladásukkal az Interneten. Tegnap (jan. 07.), pedig az izraeliek. Érdekes, erről nem olvastam a magyar médiában.

Szóval, mint az a jelentésből kitűnik, Izrael tavaly 81 millió US dollár értékben (exportált) adott el Magyarországnak, - elsősorban gépeket, ékszert(?) és gyógyszeripari termékeket, és 331 millió US dollár értékben (importált) vett magyar termékeket, - elsősorban vegyszereket, vegyi anyagokat, gépeket, gumit(?), műanyagot és élelmiszert.

A jelentésből az is kiderül, hogy márciusban izraeli kereskedelmi delegáció érkezik Magyarországra. A küldöttséget Uriel Lynn, az Izraeli Kereskedelmi Kamara elnöke mellett a budapesti nagykövet és a magyarországi kereskedelmi attasé vezeti majd. A március 8. és 10. között rendezendő Fórum résztvevői a szemináriumokon kívül országjárásra is mennek. A küldöttség tiszteletére adandó fogadás (gála) védnöke Kóka János lesz, melyre Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is hivatalos.


4 Comments:

At 9:12 PM, Anonymous Anonymous said...

Valami nem stimmel:
81 m értekben adott el Magyarországnak Izrael = magyar import/izraeli export
331 m értékben vett Mo izraeli terméket = magyar import/ izraeli export
Most 412 m USD a kereskedelmi deficit, vagy csak 250?

 
At 9:47 PM, Blogger Pocakos said...

Az eredeti (angol) szöveg:

In 2006 Israel imports from Hungary were valued US$ 331.2 million, made up of chemicals, machinery, rubber, plastic and foods while Israeli exports, US$ 80.8 million, were made of machinery, jewelry pharmaceuticals etc.

Tehát, Izrael 2006-ban 331.2 millió USD értékben importált, azaz "behozott", vett Magyarországtól. Ugyanakkor 80.8 millió USD értékben exportált, azaz "kivitt", eladott Magyarországnak. Ergo, izraeli szempontból(!) 250 millió USD dollár "többletkiadása" (bevételi hiánya) van. De, úgy is mondhatjuk: többet költött, mint amennyi bejött. Persze ez elvi, "költői" kérdés, hiszen a világon sehol sem zárják az évet "nullszaldóval". A kérdés csak az: mi a jobb? Ha mi tartozunk, vagy ha nekünk tartóznak?

 
At 12:09 AM, Anonymous Anonymous said...

Pocakos, csak a cikkedben az van, hogy Ugyanakkor Magyarország 331 millió US dollár értékben vett izraeli termékeket, pedig ezek szerint nem vett, hanem eladott.

 
At 12:38 AM, Blogger Pocakos said...

Köszi! Javítottam.

 

Post a Comment

<< Home