Tuesday, August 01, 2006

Mccartizmus Lengyelországban?

Azt írja az újság (no, nem a magyar!), hogy az ikrek jó befűtöttek a tanároknak ezen a nyáron. Mármint Lengyelországban, ahol egy ikerpár került hatalomra és egy törvénymódosítás segítségével (ha a héten megszavazza a parlament) a lengyelek százezrei kerülhetnek az utcára, elsősorban tanítók, tanárok, iskolaigazgatók, egyetemi rektorok, dékánok, valamint újságírók, diplomaták, katonatisztek és politikusok. Mind-mind, akit az egykori kommunista titkosrendőrséggel való kollaborálással lehet gyanúsítani.

Megfigyelők igen nagy és sok hasonlóságot vélnek felfedezni a (Jarosław) Kaczyński kormány törvénymódosítási (kiegészítési) tervezete és az egykori kommunista idők és módszerek között, amikor az embereknek - más előjellel, de - ugyancsak a (politikai) múltjuk miatt kellett állásukat otthagyni, elhagyni.

A lengyel átvilágítási törvényt 1997-ben fogadták el, ill. lépett életben, és az akkor csak a közéleti szereplőkre, a politikusokra vonatkozott. Azaz tíz évre eltiltották a politikai élettől azokat, akik letagadták a titkosrendőrséggel való kapcsolatukat. Máskülönben a törvény értelmében, ha nem kívántak politikai pályára menni, a volt ügynökök élhették normális, hétköznapi életüket. Kb. 27 ezer embert érintett ez Lengyelországban.

A Kaczyński ikreknek azonban ez nem elég, és most azt tervezik, hogy felteszik az Internetre az egykori (tartó)tisztek teljes névsorát, valamint a nekik jelentőkét is. Mindenkit, akinek a neve a listán szerepel és 1972. augusztus elseje előtt született, ki kell rúgni a közszférából.

Az ultra-nacionalistának és anti-kommunistának titulált Kaczyński testvérek elképzelései azonban – 16 évvel a rendszerváltás után – nem biztos, hogy azt az eredményt fogják hozni, amit szeretnének. A Times cikkírója szerint a ”tisztogatás” könnyen visszaüthet. Például a miniszterelnök anélkül nevezte ki a védelmi miniszter helyettesét (Antoni Macierewicz), hogy arról egyeztetett volna saját miniszterével. Félő ugyanis, hogy az anti-kommunista hírében álló Macierewicz túllő a célon, különös tekintettel a katonai hírszerzésre. Jelenleg 1800 lengyel katonai hírszerző van, akik nem most kezdték a szakmát, és közülük nem egy jelenleg is szolgálatot teljesít, pl. Irakban és Afganisztánban. Több százra tehető azoknak a száma, akik a készülő új törvény miatt vesztenék el állásukat. És ezt az USA sem nézné jó szemmel.

(Jarosław) Kaczyński kormányfő a kommunizmus, vagy inkább a kommunisták elleni harc jegyében nevezte ki a lengyel állami televízió élére Bronisław Wildstein újságírót, aki a kollaboránsok névsorának közzétételével lett híres hazájában. Hasonló múltú és kapacitású embert kíván az ikerpár (Jarosław kormányfő és Lech államfő) a központi korrupciós ügynökség élére kinevezni, mivel meggyőződésük, hogy Lengyelország alapvető (gazdasági) gyengeségének oka az üzleti életet befolyásoló volt kommunisták titkos hálózata.

Ennek, a boszorkányüldözésre (McCarthyism) emlékeztető, akciónak lett az áldozata a múlt pénteken lemondott pénzügyminiszter(nő) Zyta Gilowska is, akinek a kommunista titkos rendőrséggel való állítólagos kapcsolata miatt kellett távoznia. Gilowska szerint előző rendszerbeli titkosügynöki kapcsolata politikai zsarolás eredménye volt, amiről most nem akarnak hallani, ill. emlékezni a hatalom jelenlegi birtokosai.




0 Comments:

Post a Comment

<< Home