Tuesday, August 08, 2006

Bloggerek a manipuláció ellen

Az MTI-re hivatkozva közölte a Népszabadság Online (nol), hogy

„…..Visszavonta a Reuters hírügynökség egy szabadúszó fotós munkatársának csaknem ezer felvételét, mert közülük kettőről, amelyeket a libanoni konfliktusról készített, kiderült, hogy manipuláltak……”

A cikkben egy szó sem esik a bloggerekről, pedig a történtek és a kérdéses képek, és az azokhoz fűződő kommentárok már jó ideje (múlt hét vége óta) keringenek a világhálón. Ugyanakkor a nol idézi a Reuters egyik munkatársát:

„…..Az intézkedést elővigyázatosságból hoztuk - mondta Tom Szlukovenyi (Szlukovényi Tamás) képszerkesztő…….” (….a Reuters-től. - Pocakos)

Kicsit furcsállottam, hogy a magyaros hangzású névből hogyan lett ilyen határozottan „törzsgyökeres” magyar. Hála az Internetnek, nagyon hamar kiderült a határozottság titka. Igaz, a keresést egy picit megnehezítette a „képszerkesztő” foglalkozás, mert mint az angol nyelvű szövegekből kiderült: a Reuters 2004-ben hozta létre a „Global Picture News Editor” pozíciót, azzal a céllal, hogy a kinevezett személy összefogja (és irányítsa) a Reuters mindegy 80 fotóriporterét a világban, akik naponta kb. ezer képet küldenek a hírügynökség londoni központjába. Nos, ezt az új és felelősségteljes pozíciót kapta meg a Reuters-nél 1990 óta dolgozó, és elismert fotós, az (akkor, 2004-ben) 52 éves Thomas Szlukovenyi. A kinevezéséről szóló ismertetésből („press release”) aztán megtudható, hogy Thomas Szlukovenyi (Szlukovényi Tamás) fotós karrierjét Budapesten kezdte, az MTI-nél. Majd nyolc év magyarországi fotózás után a kanadai Globe and Mail-nél folytatta életpályáját, ahonnan 1990-ben került a Reuters-hez. Tom Szlukovenyi kanadai állampolgár.

E kis kitérő után lássuk azokat a világ bloggerei által kiszúrt képeket, melyek megtévesztő hamisítványok, és amelyekkel a libanoni háború valóságát próbálják egyesek manipulálni, miközben a gyanútlan olvasó, néző érzelmeit igyekeznek befolyásolni. Úgy látszik ez a „nagymédiá"-ban ideig-óráig sikerül(het) is, mint az a Reuters esete is bizonyítja.

A legtöbb hírügynökség, internetes portál és blogger a „little green footballs” nevű blogra hivatkozik, melynek tulajdonosa elég szemléletesen mutatja be a bejrúti képek manipulálását. Ugyancsak érdekes részletekre bukkant a „Drinking from Home” blog írója. Szerinte a hírportálok (Reuters, AP, BBC, Yahoo News) különböző időben készült bejrúti képein ugyanaz a síró asszony látható.

Lehet, hogy (hála az Internetnek) a blogszféra, ill. a bloggerek valóban megreformálják a globális hírközlést?


1 Comments:

At 9:31 AM, Anonymous Anonymous said...

"Lehet, hogy (hála az Internetnek) a blogszféra, ill. a bloggerek valóban megreformálják a globális hírközlést?
"

Lehet. Újabban, ha valaminek részletesen utána akarok nézni - ritkán, de előfordul - akkor benézek a bloggodba :-)

Zsoltson

 

Post a Comment

<< Home