Friday, August 04, 2006

A keresztény falvakat megkimélik

Azt hiszem, nem kell elsietnem ezt az írást, mert a magyar média nem fog megelőzni ennek az AP tudósításnak a közlésével. Hamza Hendawi, az amerikai Associated Press helyszíni tudósítója a dél-libanoni helyzetről és állapotokról küldte „testközeli” beszámolóját. Számomra sok újat nem tartalmaz a tudósítás, inkább csak alátámasztja sejtésemet. Ennyi bevezető után lássuk, valóban mi a helyzet Dél-Libanonban.

"A keresztény falvakat megkímélték Libanonban" – a tudósítás címe, - és ez az, ami felkeltette érdeklődésemet a cikk iránt. A tudósító Qleia nevű kis faluból keltezi jelentését, mely mindössze három mérföldre (kb. 4,5 km) van az izraeli határtól, és ellentétben a környező településekkel, ezt nem érte izraeli támadás. Mint kiderül, keresztény arabok lakják, és a többi határvidéki keresztények lakta településekhez hasonlóan (eddig) elkerülték a bombák és rakéták. Ebből is látszik, hogy milyen összetett és komplikált Dél-Libanon politikai térképe, és a helyi lakosság viszonya Izraelhez és az Irán támogatta Hezbollah-hoz. Qleia polgármestere mondja, hogy csak a falu szélét bombázzák az izraeliek, ezért megmondta az ott lakóknak, hogy költözzenek beljebb. „Ha a falu közepét is lőni kezdik, akkor majd elmenekülünk.” - magyarázza Shafiq Wanna polgármester.

Az AP tudósítójának benyomása, hogy Dél-Libanon keresztény arabjai nem igazán szimpatizálnak a Hezbollah-val, azzal a shiita társasággal, mely elfogott két izraeli katonát és ezzel kiprovokálták ezt a lassan egy hónapja tartó harcot, harcokat. A környéken élő szuniták és druzok is megosztottak a Hezbollah pro vagy kontra megítélésében, általában csak a shiiták támogatják a gerillákat.

Ez a terület valamikor (18 éven át, egészen 2000-ig) izraeli megszállás alatt volt, és akkoriban az itt élők ezrei (keresztények, druzok - a shiitákhoz hasonlóan) jelentkeztek az izraelieket támogató milíciába (Dél-Libanoni Hadsereg), mely a (shiita) Hezbollah ellen harcolt. Sőt, a dél-libanoniak közül nagyon sokan jártak át Izraelbe dolgozni, ahol kétszer annyit kerestek, mint otthon, hazájuk legszegényebb részén. Valószínűleg az izraeliek (is) kihasználták ezt, és kiépítették maguk kis biztonsági (kém) hálózatát, amiről a Hezbollah ma is meg van győződve.

Hat évvel az izraeliek távozása után (tehát napjainkban) még mindig éreztetik az itt lakókkal ezt. Például a Dél-Libanoni Hadsereg (egykori) tagjai ma is a körözöttek listáján szerepelnek. Az „izraeli ügynök” még ma is él a köztudatban, mivel ezrével ítélték el, mint "ellenséges állammal kapcsolatot tartókat" az egykor Izraelben dolgozott helybélieket, hol pénzbüntetésre, hol börtönre.

Ezért az itt élők számára Izrael egyszerre ellenség és fontos gazdasági lehetőség. Az utakat még a megszállók építették az alatt a 18 év alatt, amíg itt voltak. „A kormányunk szégyellhetni magát” – mondja egy 29 éves szállodai alkalmazott – „attól tartok, ezután, a háború után, Bejrútot fogják újjáépíteni, nem, pedig itt a déli országrészt.”

Ahogy az izraeli hadsereg megérkezése elkerülhetetlennek látszik, úgy ébredezik újra sok helybéli régi álma: ismét Izraelben dolgozni.

Az egyik druz férfi, aki két évet töltött libanoni börtönben, mert tagja volt a Dél-Libanoni Hadseregnek, azt mondja: „Elegem van ezekből a harcokból. Ha megint jönnek, akkor elmegyek Izraelbe, és ott fogok élni”.

1 Comments:

At 12:01 PM, Anonymous Anonymous said...

Igaza van a Biblianak: Az a videk egy tejjel-mezzel folyo Canaan!!!

 

Post a Comment

<< Home