Wednesday, September 27, 2006

A küzdelem folytatódik

Vége az időhúzásnak címmel jeleztem két hete, hogy az ausztrál Legfelsőbb Bíróság elutasította Charles Zentai Károly védőinek kifogását, mely szerint rossz az ausztrál kiadatási jogrendszer. Majd megjegyeztem, hogy ez a jogi vita persze csak az időhúzásra volt jó, hiszen Zentai februári helyi (Perth) bíróság előtti meghallgatását ennek a jogi helyzetnek a tisztázásig halasztották el, és tűzték ki (most újra) szeptember 22-ére.

A szeptember 22-i meghallgatás híre már nem került a magyar média középpontjába, pedig érdekesen alakulnak az események. Charles Zentai Károly és ügyvédje nem fogadta el az ausztrál Legfelsőbb Bíróság döntését, és élt fellebbezési jogával. Így a perth-i bírósági meghallgatást decemberig elnapolták. Imponáló, ahogy az ausztrál jogrend adta lehetőségeket kihasználva küzd a kiadatása ellen egy (gyakorlatilag) kettősállampolgár. Ugyanakkor az idő az igazság kiderítése ellen dolgozik, hiszen a gyanúsítás és annak tagadásán túl érdemben (eddig) nem történt semmi.


Ausztrália eddig még nem adott ki senkit, (egyetlen állampolgárát sem), akit a világ más részén háborús bűnökkel vádoltak, ill. gyanúsítottak. Pedig, amikor az "ügy" kipattant, Zentai Károly az ausztrál televízióban azt nyilatkozta, hogy neve és becsülete érdekében hajlandó önként Magyrországra menni, hogy ott tisztázza magát.

A sors furcsa fintora – vagy iróniája -, hogy Zentai meghallgatásának múlt pénteki elnapolása egybeesett a zsidó újév beköszöntésével.




A Zentai story







0 Comments:

Post a Comment

<< Home