Tuesday, January 16, 2007

Ukrán szemmel

Az angol nyelvű ukrán hírportál, a ForUm is beszámol Gyurcsány Ferenc egynapos kárpátaljai látogatásáról, csak egy kicsit másként, másokat tart említésre méltónak. Íme:

Viktor Juscsenkó meglátogatta a Zakarpatya (kárpátaljai) régiót, hogy megnyisson egy iskolát és találkozzék Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel.

A Munkácson folytatott megbeszélés középpontjában a két ország közti kapcsolatok szorosabbra fűzése állt, és az elkövetkező néhány évre megegyeztek egy kétoldalú „akcióterv” elkészítésében. A határ-együttműködést is megtárgyalták, különös tekintettel a határellenőrzés liberalizálására és szinkronizálására.

Juscsenkó elnök egy budapesti Tarasz Sevcsenkó emlékmű felállítását javasolta.


A magas rangú vezetők egy magyar iskola avatásán is részt vettek a Zakarpatya régióban. A esemény a magyar kisebbség elismerését jelenti – mondta (az ukrán) elnök. Juscsenkó megjegyezte, hogy az elmúlt hat hónapban ez már a hatodik magyar iskola megnyitása a környéken és kifejezte reményét, hogy a térség fiataljai javát fogja szolgálni.

Gyurcsány megköszönte az elnöknek, az ukrán kormánynak és a helyi közösségnek a létesítmény megvalósításához nyújtott segítséget, megjegyezve, hogy a kárpátaljai magyarok ezrei szeretnék megóvni és megőrizni hagyományukat és kultúrájukat.

Az elnök és a miniszterelnök ukrán és magyar nyelvű könyveket adott az iskola igazgatójának és az iskola udvarán elültettek egy labdarózsafát. (
snowball tree)



0 Comments:

Post a Comment

<< Home