Sunday, January 21, 2007

A györekek

A qatari hírportálon találtam egy magyarvonatkozású hírt, pontosabban a Golf Times a Reuters anyagát közli, Korányi Balázs tollából: „Egy magyar falú emlékezik a Sárközyk-re” címmel. A szerző szemlátomást a francia elnökjelölt Nicholas Sarkozy családfáját, magyar gyökereit próbálta felkutatni, amikor a magyarországi Alattyán községben járt. Itt – a cikk szerint – nagyon drukkolnak Nicholas-nak, mivel édesapja (Sárközy Pál) és családja innen származik.

Jó néhány helybeli szólal meg, akik még emlékeznek a Sárközy családra, sőt az akkor még gyerek Pálra (szül.1928) és fiú testvérére, akik ugyan Pesten laktak, de a nyarakat itt töltötték nagyszülei nagybácsijuk (Tóth-Maár Lajos) birtokán. Tóth-Maár Lajos az autók szerelmese volt, de az Oldsmobile-ok gyűjtése mellett a kártyázást sem vettette meg. A Sárközy család 1628-ban kapott nemesi rangot a Habsburg-háztól, és használhatták a nagybócsai vagy Nagy-Bócsay előnevet. Az egyetlen (még Magyarországon) élő rokon, Sárközy Mariann, Budapesten lakik, és akit ugyancsak felkeresett a Reuters riportere. Az asszony elmondása szerint családjuk nem volt gazdag, viszont Pál édesapja nagytiszteletben álló városi tanácsos volt Szolnokon. A vagyonukat gyakorlatilag Pál nagyapjától örökölték, amiből aztán a Sárközy gyerekeknek lakást vettek. Alattyáni házukat (kastélyukat?) lebontották, és attól kezdve a nagybácsinál a Maár-kastélyban laktak, amit a háború után 1950-ben államosítottak – meséli Mariann. Sárközy Pál állítólag két okból hagyta el az országot: kalandvágyból, és mert félt a rendőrségtől.

A helyi legenda szerint, a patakparton talált egy hullát és annak a zsebébe csúsztatta az iratait. Azaz saját maga halálhírét keltve menekült Nyugatra. Ausztria, Németország majd Franciaország következett, ahol 1949-ban megnősült, három gyereke született (Guillaume 1951, Nicholas 1955, François 1957), majd 1959-ben elhagyta családját.

Nicholas Sarkozy politikai bírálói szerint, az elnökjelölt által képviselt bevándorlási törvény alapján, édesapja (Sárközy Pál) sem lehetne, lehetett volna soha francia. A pesti rokon pedig azt rója fel, hogy nem tanult meg magyarul.

2 Comments:

At 9:17 AM, Blogger J said...

Alattyan?

nincs.

 
At 9:49 AM, Blogger Pocakos said...

Köszi!
Javítottam, - ha valami miatt nem nyitható meg, akkor idemásolok néhány linket:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Alatty%C3%A1n

http://www.alattyan.hu/

http://www.heritour.com/location_detail.php?location=219

 

Post a Comment

<< Home