Friday, January 19, 2007

Vállalják a veszélyt

Megint jelentősen megnőtt a látogatottságom. Sokan keresték a Google-ban a „munkavállalás + Irakban” szavakat. Nagyon meglepődtem, mert ez azt jelenti, hogy a szerencsétlenül járt magyar biztonsági őr tragikus sorsa nemhogy elriasztotta volna az embereket, hanem - a jelek szerint - egyeseket épp ellenkezőleg: álláskeresésre buzdított. Az viszont valóban megdöbbentett, hogy a keresések magyar nyelvűek voltak, ráadásul a magyar Google-ban! Amiből – lehet, hogy falsul, de - arra következtetek, hogy a gyors meggazdagodást remélő kalandvágyó fiatalok nem tudnak idegen nyelvet. Pedig – (elsősorban angol) - nyelvtudás nélkül nincs esélyük. Mégis, közzéteszek néhány „fejvadász” (húúú, de morbid!) címet, amit a net-en találtam.

Őszintén, engem is érdekelt, hajtott a kíváncsiság, hogy vajon mekkora realitása van egy iraki munkavállalásnak, és bevallom, álmomban sem gondoltam volna, hogy ennyi munkalehetőség kínálkozik arrafelé.


Az amerikai internetes „Okos Kata” (Alison Doyle)
is azzal kezdi ismertetését, hogy rengeteg munkalehetőség van, és bizony nehéz ellenállni a kísértésnek, mert nagyon jó a fizu. A fizetések általában évi 80.000.- US dollárnál kezdődnek, ráadásul, ha valaki több mint 330 napot (azaz közel egy esztendőt) tölt, ill. dolgozik külföldön, akkor az (az US-ben) adómentes. Pontosabban az amerikai adójába nem számítják bele. Nem ismerem sem a magyar, sem az iraki APEH előírásokat, de ez azt sejteti, hogy mindenképp előnyös egy ottani munkavállalás. Egy-egy „zsíros” állás megszerzése azonban nem olyan egyszerű, - legalábbis amerikaiaknak, mivel vízum és különféle (katona) biztonsági előírások, megszorítások vannak érvényben. (az egyéb veszélyekről nem is beszélve!) Mindezek ellenére számtalan munkalehetőség között lehet válogatni ezen az oldalon. Sőt, van olyan, ahova elég egy e-mail-lel jelentkezni.

Egy másik web-oldalon, méghozzá az amerikai külügy (State Department) honlapján, megtalálhatók azok a biztonsági cégek, amelyek Irakban működnek, és amelyekért semmilyen felelősséget nem vállal az Egyesült Államok. Ennek ellenére egy tekintélyes lista áll az érdeklődök és kíváncsiskodók rendelkezésére, köztük az a Singapore-ban bejegyzett, Dubai székhelyű ausztrál érdekeltségű cég (Unity Resources Group) is, melynek tagjait a napokban érte a tragikus vég.

Ugyancsak sok iraki munkalehetőség található ezen a web-oldalon is.


.
PS
Ezt a bejegyzést pusztán érdekességnek szántam, nagyon kérem a tisztelt olvasót, hogy kíméljen meg bármilyen politikai megjegyzéstől. Azokat törölni fogom. Köszönöm a megértést!

2 Comments:

At 1:54 AM, Anonymous Anonymous said...

" Az viszont valóban megdöbbentett, hogy a keresések magyar nyelvűek voltak, ráadásul a magyar Google-ban! Amiből – lehet, hogy falsul, de - arra következtetek, hogy a gyors meggazdagodást remélő kalandvágyó fiatalok nem tudnak idegen nyelvet. "

Mert mondjuk az eszedbe sem jutott, hogy magyar munkaszervező céggel szeretnének kimenni, ami jó eséllyel magyarul is hirdet...
Baromi okos vagy. Ha kicsit kevesebbet képzelnél magadról, még inkább az lennél.

 
At 7:23 AM, Anonymous e visa india said...

Great post, Thank you for sharing such a Stunning post:) Travel to India while knowing the details of e visa India through the valid requirements of engaging in tourism. To get an India Visa can apply from anywhere in the world with an Internet connection which is more convenient for travelers to get a valid visa.

 

Post a Comment

<< Home