Friday, April 18, 2008

Aczél-ipar

Őszintén, nem akartam írni a BKV-ról, mert nem igazán ismerem az összefüggéseket, csak sejtéseim vannak, amik viszont igencsak felületesek. De közel sem annyira, mint Aczél Endre németországi, ill. berlini ismeretei, ami alapján okítja olvasóit a Népszabadság mai (április 18) számában emígyen:

"........Le kell írnom azért, milyen egy öntudatos szakszervezet. Olyan például, mint a német. Az ottani vasipar köztudottan nincs állami kézen, ám szakszervezetei a minap történetük legnagyobb, az inflációt (fogyasztóiárindex-emelkedést) kétszeresen meghaladó béremelést harcoltak ki tagjaiknak. És tudják, miért, mivel? Mert olyan ütemben emelkednek az élelmiszer- és üzemanyagárak, hogy velük szemben a dolgozó bölcsebben teszi, ha legalább két évre bebiztosítja magát. Berlinben a tömegközlekedés alkalmazottjai ugyanezért sztrájkoltak két héten át, lelohasztva egyébként az egész turisztikai ipart. Ők történetesen az inflációs prognózis ötszörösét óhajtották maguknak bérben kihasítani - merthogy azért a közüzemek ott is bátrabbak, mint a magánkézben levők......" (A peronról nézve - Aczél Endre)


Kezdjük ott, hogy nem a vasipar, hanem az acélipar (Stahlindustrie) dolgozói „lázadtak fel”, még pedig nem az „inflációt (fogyasztóiárindex-emelkedést) kétszeresen meghaladó béremelést” követelve "az élelmiszer- és üzemegyagárak emelkedése" miatt - ahogy Aczél tudja, hanem a versenyszférában az utóbbi években tapasztalható magas profit miatt. Pontosabban, az acélipar világszerte fellendülőben van a megnövekedett kereslet következtében emelkedő árak, árbevételek folytán. A szakág szervezett munkásai elhatározták, hogy a hirtelen megnőtt búsás haszonból (profitból) ők is részesedni akarnak, ha már egyszer ilyen jól megy a (német) acéliparnak. Követelésük 8 %-os béremelés, de legalább havi 200 eurós fizetésemelés volt. A megállapodás márciusban született meg, és ekkor mintegy 85 ezer északnémet (Nordrhein-Westfalen, Niedersachsen und Bremen) acélipari munkás kapott 200 euró egyszeri plusz (ki)fizetést februárra, és 5,2 %-os azonnali fizetésemelést az elkövetkező 14 hónapra, azaz jövő (2009) március 31-ig.

A berlini BKV-nál (BVG) abszolút más a sztrájk oka, mint azt a Népszabadság publicistája írja. A „nézeteltérés” a régi és az új közlekedési alkalmazottak fizetése, ill. annak emelése közötti különbségből ered. A 2005-ben kötött kollektívszerződés értelmében a régebben ott dolgozók lényegesen többet keresnek, mint a 2005 ősze óta felvett kollegák. Ezért a mostani bértárgyalásokon felvetődött, hogy a 2005 ősze után felvettek fizetését 7,8 – 10,1 %-kal emeljék, ugyanakkor a magasabb fizetésű, régebb óta ott dolgozókét csak 5 – 5,4 %-kal. A BVG azzal érvel, hogy ha a jól megfizetett régi alkalmazottak bérét is ugyanannyival emelnék, mint a kevésbé jól keresőkét, akkor a berlini közlekedési vállalat az elkövetkező években eladósodna.

.



1 Comments:

At 1:19 PM, Blogger PAStheLoD said...

Legalább most már tudjuk, hogy ha ilyen Aczél Endrés cikket látunk, bártran kihagyhatjuk.

Kicsit persze felbasz, hogy ilyenek mernek, és ráadásul így, írni egy országos napilapba, de .. mintha már megszoktuk volna, sőt hungarikumnak tekintenénk ezeket az amúgy ésszel nem igazán felfogható "de bazdmeg" pillanatokat.

 

Post a Comment

<< Home