Friday, March 28, 2008

Magyar hisztéria és az amerikai valóság

Olvasom az MTI-re hivatkozó jelentéseket, miszerint ismét fegyverszállítási balhéba keveredtünk. A hazai sajtó jellegzetes megosztottságát jól mutatja, hogy a Népszabadság bagatellizálja az ügyet, mondván „.......Magyarországot is megemlítették a The New York Times egyik csütörtöki cikkében... (....) .....Albánia, Bulgária, Csehország, Kazahsztán, Montenegró, Románia és Szlovákia társaságában......". A politikai ellentábort képviselő Magyar Nemzet, pedig már rögtön Veres pénzügyminiszterre és családi vállalkozásaira mutogat. (".....az elmúlt években csak a Trend-Fix és a Nyír-Uncia Kft. foglalkozott. Mint ismert, az utóbbi társaság Veres János pénzügyminiszter adócsalásért börtönre ítélt volt üzlettársának, Kabai Károlynak a családi vállalkozása. ...")

Ezzel szemben a New York Times arról ír, hogy az amerikai hadsereg csalás alapos gyanúja miatt felfüggesztette egy floridai cég (AEY. Inc) fegyverszállítási szerződését. A vizsgálatok szerint a tavaly november 25-én Efraim E. Diveroli cégelnök aláírásával ellátott menetlevélen az áll, hogy az MFS 2000 nevű magyar vállalat által gyártott 28 láda lőszert küldtek Afganisztánba. Bejelentés (vagy inkább feljelentés) alapján a hadsereg csalás elleni osztályának tagjai elmentek a célországba, és ott idén januárban górcső alávették a szállítmányt. Ennek során megállapították, hogy a lőszerek nem magyar gyártmányúak, hanem kínaiak.

Az amerikai napilapok megírták, hogy a szóbanforgó floridai cég vezetője mindössze 22 éves, és összesen 8 alkalmazottal dolgozik. Ennek ellenére tavaly januárban kétéves megbízást kapott 298 millió dolláros értékben, az amerikai hadseregtől. A vállalat eredetileg használt árúk kereskedésével foglalkozott, és csak 2004 óta szállít a hadseregnek. Eddig több mint 150 szerződést kötött a US Army-val, mintegy 200 millió dollár értékben.

Az amerikai sajtót és közvéleményt sokkal jobban foglalkoztatja a US hadseregben uralkodó állapotok, különös tekintettel a fegyverszállításokra és azok ellenőrzésére, mint a lőszerek eredete. A fiatalemberről és cégéről a Miami Herald közöl igen hosszú és részletes ismertetést.

Végül, néhány info a szóbahozott és az Interneten (is) fellelhető MFS 2000 nevű magyar cégről. Ez, az 1952-ben alapított Mátravidéki Fémművek mai „fedőneve”, mely 1990 óta szállít jelenlegi nevén lőszereket nemcsak a hazai, de az európai és amerikai piacra is.

A vállalat részletes története angolul megtalálható a net-en, és innen tudható, hogy a pontos magyar neve Magyar Lőszergyártó RT.

A MFS 2000 angol és magyar nyelvű honlapja és fontosabb adatai.

Érdekes, a Metalloglobus nevű magyar vállalat angol nyelvű web-oldalán megjegyzi, hogy szállít az MFS 2000 részére is, a magyar nyelvű változatból ez azonban hiányzik. (tessék a zászlóra kattintani!)



1 Comments:

At 10:56 AM, Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

 

Post a Comment

<< Home