Thursday, March 20, 2008

Nabucco a nagy bukó (?)

Meglepő cikket közöl a WorldPoliticsReview John Rosenthal tollából. Az európai és transatlanti ügyek szakértője nem kevesebbet állít, mint azt, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma az USA politikájával ellentétes nyilatkozatokat tesz. Az ügy pikantériája, hogy Rosenthal állítása középpontjában egy angol nyelvű MTI interjút helyez, ami Matt Bryza helyettes külügyi államtitkárral készült. Eszerint az Egyesült Államok támogatja a Nabucco projekt nevet viselő EU-s kezdeményezést egy Oroszországtól független gázvezeték rendszer megépítésére. A szakértő szerint ez nem igaz, vagy ha igaz, akkor arról Bryza úr és minisztériuma nem tájékoztatta az amerikai népet, mivel a Bush kormányzat elejétől fogva ellenezte a Nabucco projektet, mert az iráni földgázt szállít.

Rosenthal szerint az angol nyelvű média nem is foglakozott ezzel a témával egészen idén februárig, amikor is az (francia) AFP és az (amerikai) AP hírügynökség azt jelentette, hogy az Egyesült Államok támogatja az EU projektet. Sőt, egyenesen „nyomást gyakorol” az EU-ra, mert annyira Nabucco-párti. Hogy ez mennyire nem igaz, arra a szerző az osztrák kancellárra, Alfred Gusenbauer-re hivatkozik, aki tavaly szeptemberben az USA ellenvetésére utalva kijelentette: „A Nabuccot megcsináljuk, bármi áron is”. Ehhez tudni kell, hogy a projekt megvalósítására alakult (EU) konzorcium tagja a részben osztrák állami tulajdonban lévő ÖMV is. A bécsi székhelyű Nabucco Gas Pipeline International GmbH konzorciumot az osztrák ÖMV-n kívül a magyar Mol, a török Botas, a bolgár Bulgargaz, a román Transgaz, valamint – most február óta - a német energetikai óriás, az RWE alkotja. Ez pedig arra utal, hogy csak azoknak az európai országoknak a vállalatai vannak benne, amelyek területén keresztül halad a tervezet gázvezeték. Amerikai cég nincs benne – jegyzi meg John Rosenthal.

A Nabucco lényege, hogy Európa, az EU, függetleníteni próbálja magát az orosz földgáztól. Eddig több mint 5 millió eurót biztosítottak a projekt számára, de mit adott hozzá az USA? Teszi fel a kérdést a szerző. Semmit. – a válasz, pontosabban: „szavakat”. Majd itt tér rá Rosenthal az amerikai külügyminisztérium magas beosztású tagjának (Matt Bryza) az MTI-nek adott interjújára. Ebben Bryza mindenről beszél, és támogatásáról biztosítja az európaiakat (így a magyarokat is!), csak arról hallgat, hogy a Nabucco valójában iráni földgázt fog szállítani, ami ellentmond az amerikai állásponttal, hiszen az Egyesült Államok elvet minden gazdasági együttműködést Iránnal. Ez pedig már nem csak John Rosenthal szavai, hiszen a német parlament, a Bundestag, tavaly júniusi jegyzőkönyvében is megtalálható:

OMV's plan to cooperate with the Iranian gas company in exploiting Iranian natural gas reserves has led to friction with the United States, which reject economic cooperation with Iran. But despite the political risks, the exploitation of the Iranian reserves is of great significance for the Nabucco project.

„….A politikai kockázat ellenére az iráni földgáztartaléknak nagy jelentősége van a Nabucco projektben…..”

Ennek előzménye, hogy az osztrák ÖMV tavaly áprilisban 22 milliárd eurós szándéknyilatkozatot írt alá Iránnal a dél-párs-i földgázmezők kitermelésére. Bármennyire is bagatellizálni akarja az amerikai külügy, pontosabban az MTI-nek nyilatkozó Matt Bryza, az iráni földgáz szerepét, mondván, hogy az energiahordozó a „Kaspi-régió”-ból érkezik, származik, a német Handelsblatt-nak nemrég nyilatkozó ÖMV Nabucco koordinátor Reinhard Mitschek egyértelművé tette: „A projektből nem lehet kihagyni az iráni földgázt”.

A WorldPoliticsReview végül felteszi a kérdést:

Amennyiben az amerikai kormány Irán gazdasági elszigetelésének híve, akkor a külügy miért támogat egy ilyen projektet? Ha pedig megváltozott az Iránnal szembeni washingtoni álláspont, akkor arról miért nem tájékoztatják az amerikai népet?

.




0 Comments:

Post a Comment

<< Home