Thursday, January 24, 2008

Zéró tolerancia

Bevallom, kissé meglepődtem, amikor a magyar média hírül adta, hogy a szonda legkisebb elszíneződése esetén is helyben elveszik a vezetői jogosítványt. Különösen az zavart, hogy drága jó médiamunkás kollegáim sok mindent megkérdeztek az illetékesektől, - hogy tájékoztassák a lakosságot – csak azt nem, hogy ez valójában hogyan is néz ki a gyakorlatban? Mert, ugyebár, valahol leállít a rendőrjárőr, udvariasan számba dugja a műszert, majd ha az elszíneződik, még udvariasabban kitessékel a kocsiból és közli, hogy „most pedig nincs tovább”. Igen ám, de én akkor visszakérdeznék: „Rendben, de akkor mondja már meg mégis, hogyan van tovább?” Mert ugyebár, mi lesz az autómmal? Ja, és én hogyan kerülök haza? Mikor és hova kell mennem az jogsím visszaszerzéséért? Szóval, tessék nekem elárulni, mi a teendő ilyen esetben?

Ezek a gondolatok jártak a fejemben, és azon bosszankodtam, hogy ezekre a kérdéseimre sehol sem kapok választ. Itt egy baromi jó (szándékú) rendelet, csak – mint mindig – annak gyakorlati alkalmazása nincs kidolgozva, átgondolva.

Miközben, ezen morfondíroztam, került a kezembe a katolikus egyház „óvása”.

Őszintén, a miniszternek írt (Püspöki Konferencia) titkári levél meglepett, különösen azon pontja, mely szerint „….az Állami Egyházügyi Hivatal és a Magyar Katolikus Egyház között 1974-ben született egy megállapodás, amely legálissá tette a papoknak "a misézéshez elengedhetetlenül szükséges alkohol" fogyasztását…..”. Furcsállom, egy olyan közel 35 évvel ezelőtt megkötött megállapodásra hivatkozni, amelynek másik szerződő fele (Állami Egyházügyi Hivatal) már nem létezik, és úgy tartják számon, hogy ameddig létezett, addig is egyházellenes volt.

Az elfogyasztott misebor mennyiségének meghatározása nem az én feladatom. Azt azonban tudom, hogy a protestáns egyházak (református, evangélikus) istentiszteletein (úrvacsora osztáskor), nem a lelkész, hanem a hívők veszik magukhoz Jézus Krisztus testét és vérét jelképező ostyát, ill. bort. Eszerint a protestáns egyházak is levelet írhatnának híveik érdekében, hogy autóval tudjanak hazamenni a távolabb lakók.

"Már megint a zsidók jártak jól" – mondhatnánk, hiszen a vallásosak péntek este a szombat beköszöntését egy kupica borral ünneplik. Valószínűleg Mózes már akkor tud(hat)ta, hogy ebből évezredek múlva (is) baj lehet, így aztán megtiltotta nekik, hogy szombaton járműre szálljanak. Sőt, a templomból is gyalog kell hazamenniük.

De, talán még a zsidóknál is jobban jártak a magyarországi muszlimek, akiknek eleve tilos az alkoholfogyasztás. Ezért, aztán Mohamed még Mózesnél is előrelátóbb volt, mikor megvalósította a zéró toleranciát.




.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home