Monday, January 14, 2008

Ahogy a túloldalon látják

A magyar média elsősorban az oktatás terén való együttműködést emelte ki Sólyom László hétvégi kárpátaljai villámlátogatása kapcsán. Különösen a magyar nyelvű érettségi bevezetését sürgette az államfő, és – a jelentések szerint – a kishatárforgalom meg a környezetvédelem állt megbeszélések középpontjában. A legtöbb magyar nyelvű hírben Munkács neve szerepelt, mint az államfői találkozó színhelye. Ezzel szemben mit olvashatunk az (angol nyelvű) ukrán hírportálokon?

A ForUm szerint Juscsenko elnök két napot töltött a kárpátaljai körzetben, régióban. Január 13-án (vasárnap) megbeszéléseket folytatott Sólyom László magyar államfővel, 14-én (hétfőn) pedig Ivan Gašparovič szlovák államelnökkel.

Juscsenko elismeréssel szólt a magyar-ukrán kishatárforgalomról szóló egyezmény aláírásáról, habár a vízumokkal kapcsolatban van még néhány megoldatlan kérdés. Juscsenko rámutatott, hogy a határátkelők hatékonyságának alacsony szintjére, különösen, ami az áruszállítást és a (polgári) személyautó forgalmat illeti. Az ukrán államfő reményét fejezte ki, hogy magyar részről is hajlandóság fog mutatkozni a problémák megoldására.


Az UNIAN hírportál főcíme szerint Magyarország beleegyezett egy dinamikusabb kapcsolat (ki)építésére. A két államelnök Vylok faluban meglátogatott két általános iskolát, ahol az egyikben ukránul tanítanak, a másikban magyarul. Juscsenko elnök beszédében rámutatott, hogy fontos lenne a magyar nyelvű elemi iskolákban az ukrán nyelv oktatása, mert a végzősök számára csak így nyílhat meg az út az ukrán felsőbb fokú intézményekben való továbbtanuláshoz. Majd a kétoldalú dinamikus fejlesztésekről szólt, mely az oktatás mellett az ukrajnai magyar közösségek és az ukránok közötti kapcsolatokra is kellene terjeszteni.

Válaszában Sólyom László elmondta, hogy hazája nagyra értékeli a magyar közösségek támogatására tett ukrán erőfeszítéseket. Majd megjegyezte, hogy a magyarok saját (anya)nyelven való oktatása nagyon fontos, miközben elismerte, hogy az ukrán nyelv tanításának szükségességét ezekben a (magyar) iskolákban.

Schengennel kapcsolatban Sólyom elmondta, hogy Magyarország mindent elkövet a két ország közti határ átjárhatóságáért, melyről magas szintű tárgyalásokat fognak majd tartani idén márciusban, amikor a magyar államfő hivatalos látogatásra érkezik Ukrajnába.

A találkozó végén Juscsenko elnök számítógépeket, iskolakönyveket és három iskolabuszt ajándékozott a vylok-i iskoláknak.

Őszintén, nem könnyen találtam meg a net-en Vylok falut, ill. annak magyar nevét. Tiszaújlak-ról van szó. Sőt, - hála a wikipédiának! – azt is megtudtam, hogy Edvin Marton is itt született, és igazi neve: Csűry Lajos Edvin, és a moszkvai Csajkovszkij konzervatóriumban kezdte zenei tanulmányait.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home