Wednesday, November 07, 2007

Mahler előzetes

Nem, nem a zeneszerző Gustav-ról van szó, hanem a balszélről a jobbszélre előző Horst-ról, akivel hosszú interjút készített és közölt a Vanity Fair amerikai magazin német kiadása. Erről a Népszabadság berlini tudósítója (Dési András) számolt be a lap hasábjain, ami online is elérhető. Az online-on megjelent első verzióban a felvezetés még szellemeskedett a magazin nevével (Vanity Fair = Hiúság vására), az archivált változatból ez már hiányzik. Viszont a Frankfurter Rundschau cikkében – szinte – szó szerint olvasható (németül). De nem emiatt készül(t) beírásom. A Népszabadság tudósítója nemes egyszerűséggel átveszi Horst Mahler szavait és az „.....NSZK fasiszta államgépezet...” kifejezést használja, anélkül, hogy azt idézőjelbe tenné. Ezzel pedig a cikkíró, és vele együtt a Népszabadság is, fasisztának tekinti az egykori Nyugat-Németországot. Már ezt felháborítónak találtam.

Aztán, megdöbbenéssel olvastam, hogy „......A 61 éves Mahler ......(...) meghatározó élménynek nevezte, amikor tinédzserként elvesztette apját, aki az öngyilkosságba menekült, mert nem tudta elviselni Hitler bukását......” (D. A.). Ha Mahler most 61 éves, akkor 1946-ban született, és 1956-ban lépett tinédzserkorba, így édesapja több mint 10 éven át gyötrődött a gondolattal, hogy az elveszett és elpusztult birodalmat, és annak vezérét kövesse a halálba.

Ez adta az ötletet, vagy inkább kényszerített(?), hogy alaposabban körbejárjam a hírt. Elég volt kikeresni a net-en Horst Mahler életrajzát, amiből sok minden más mellett kiderül, hogy a jelenlegi neonáci ideológus 1936-ban született. Tehát valóban tinédszer volt, amikor Harmadik Birodalom pusztulását látva és követően édesapja a halálba menekült. A Vanity Fair cikkének ismertetésével pedig még várhatok, hiszen csak az első rész (az első 16 oldal) jelent meg a magazin mostani számában. Ezt sem jelzi a Népszabadság, ill. berlini tudósítója.



0 Comments:

Post a Comment

<< Home