Tuesday, October 09, 2007

Orbán Demszky nyomában?

Frissítés a bejegyzés alján! (2007.10.10. 0:24)


.
A hirkereso.hu szerint Orbán Viktor prágai (villám)látogatásáról – jövőidőben! – először a Magyar Nemzet Online számolt be hétfőn este (2007.10.08 21:10) a Fidesz sajtóosztályára és az MTI-re hivatkozva. A szöveg szerint

"....Orbán Viktor Václav Havel volt cseh köztársasági elnök személyes meghívására 2007. október 9-én Prágába utazik. A Fidesz elnöke a Szabadság és felelősség elnevezésű nemzetközi konferencián kerekasztal-beszélgetésen vesz részt, melyen az Európai Unió és Oroszország kapcsolata, valamint energiapolitikai kérdések lesznek napirenden…….

Majd magyarázatként a jelentés még hozzáteszi:

"......konferencián többek között felszólal Adam Michnik, az egykori antikommunista lengyel ellenzék kiemelkedő alakja és Paul Wolfowitz, a Világbank volt elnöke is...."



Puszta kíváncsiságból rákerestem a net-en erre az október 9-i konferenciára, és láss csodát!

A Forum 2000 nevű rendezvényről van szó, amit Václav Havel szervez és rendez 1997 óta.
Az idei konferenciát október 07-09 között rendezték „Szabadság és Felelősség” címmel, melyre neves embereket hívtak meg. A részt vevők, pontosabban a résztvétüket (előre)jelzők névsorát már a nyáron közreadták, igaz, azzal a megjegyzéssel, hogy az változhat, sőt remélik, bővülni fog.

Nos, ezeket az oldalakat néztem át, és bizony sehol sem találkoztam Orbán Viktor nevével.

A mostani konferencia témáit és az előadók névsorát már augusztusban, pontosan augusztus 23-án nyilvánosságra hozták – érdemes beleolvasni!
Az illusztris vendégek sorában egy magyart találtam: Bokros Lajos, volt magyar pénzügyminiszterét.

Szeptember 07-én kiadott közlemény szerint néhány neves ellenzéki részvétele kérdésessé vált, viszont biztosan Prágába jön: Christiane Amanpour (CNN), Madeleine Albright (cseh származású, demokrata párti, volt amerikai külügyminiszter), Ricardo Lagos (volt chilei elnök és Shirin Ebadi (Nobel-békedíjas iráni ügyvédnő)

Szeptember 21-én pedig már fényképet is közölnek a részt vevőkről, Itt már nem szerepel Bokros Lajos, viszont az ellenzékiek közül a belorusz (vagy fehérorosz) Alyaksandar Milinkevich és a kubai Oswaldo Payá Sardińas résztvételét jelzik a képek. Megjegyzem, a Világbank távozásra kényszerített elnöke, Paul Wolfowitz neve vagy fényképe is hiányzik.

Október 02-án örömmel jelentik a Fórum 2000 szervezői, hogy Prágába jön Kanada főkormányzója, a haiti-i születésű, szines bőrű: Michaëlle Jean.

Aztán október 07-én (vasárnap) este Václav Havel megnyitotta az idei Forum 2000 konferenciát, melynek mottója: Szabadság és Felelősség. A megnyitóról szóló beszámoló említést tesz a konferencián felszólalókról, és megismétli névsort, melyben magyar név nincs. Leszámítva a szlovák Magda Vášáryová-t. Egyúttal a
beszámoló szomorúan állapítja meg, hogy a kubai Oswald Paya Sardińas-t és a kazah Galymžan Žakijanov-ot hazájuk kormánya nem engedte Prágába utazni.

Az első fórumnapról - október 08, hétfő – szóló hivatalos jelentés kiemeli, hogy sok ismert külföldi személyiség vesz részt a konferencia munkájában, köztük a francia elnökválasztást elbukott szocialista Ségolene Royal, a volt bolgár miniszterelnök Philip Dimitrov és a Szabad Európa Rádió jelenlegi elnöke Jeffrey Gedmin. Magyar részt vevőt nem említ a beszámoló.

Különjelentés szól arról, hogy a Goethe Intézet kerekasztal beszélgetést szervezett a nagyvárosi fiatalok és kisebbségek radikalizálódásáról, amelyen többek között Demszky Gábor, Budapest főpolgármester is részt vett.

Mai (október 09) dátummal megjelent tudósítás elég szűkszavú, pontosabban a Második Prágai Deklarációt ismerteti, ami nincs aláírva.


Érdekes, nagyon érdekes…….




Frissítés

vagy inkább pontosítás, már szerda van, (október 10, 0:24), végig néztem az angol nyelvű hírkeresőket. Egyik sem jelenti a volt miniszterelnök (tegnapi) prágai útját, felszólalását. A magyar nyelvű hírportálok közül az Inforádió tegnap esti (október 09, kedd 20:06) dátummal interjút közöl Orbán Viktorral, aki beszámolt a prágai Fórum 2000 nemzetközi konferencián elhangzott előadásáról. Rákerestem a Fórum 2000 honlapján a keddi, azaz a második napi események összefoglalójára: nem említik Orbán nevét. Ez persze csak azt jelzi, hogy előadása, felszólalása vagy tán hozzászólása egy volt a sok közül. A Fórum honlapján hiába kerestem rá Orbán nevére, az nem adott ki semmit. Ugyanakkor Demszky nevére három találatot adott ki a kereső. Bokros Lajoséra pedig négyet. Végül, a programfüzetben ráleltem Orbán Viktor nevére! Eszerint egy beszélgetésen vett részt 11:31 és 13:15 óra között, olyan illusztris személyek társaságában, mint Paul Wolfowitz vagy Adam Michnik. A téma: EU és Oroszország, milyen alternatívájai vannak az energiapolitikának? Különben más témákban, de Orbánéhoz hasonló (kerekasztal)beszélgetésen vett részt Bokros Lajos és Demszky Gábor is egy nappal korában, az ő nevüket is megörökítette az előzőnapi program. Érdekes, róluk egy szót sem szólt a hazai sajtó.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home