Wednesday, October 03, 2007

Happy end

A médiának megvan az a (rossz) szokása, hogy csak addig foglalkozik egy témával, ameddig az valamiféle sérelemről szól. A bajok orvoslása, az esetek rendeződése már nem igazán érdekli a sajtó munkásait. Így van ez az angliai Domino’s Pizza magyar alkalmazottjai esetében is. Valamikor a nyáron – persze mikor már a BBC is foglalkozott az üggyel – tele volt a hazai média (pl. nethirlap.hu, mfor.hu, Világgazdaság stb.) a rabszolgasorsban tartott magyar fiatalok történetével. A pizza-futárként dolgozó nyolc magyar arra panaszkodott, hogy átverték őket. A beígért munkabérből a munkaadó jó néhány dolgot levont, amihez nem lett volna joga, például a szállásra, étkezésre, sőt még benzinre is. Állítólag volt olyan is, aki gyakorlatilag mínuszban volt, azaz a levonások után még ő tartozott munkaadójának. Amikor a magyarok a helyi médiához, no meg a szakszervezethez fordultak, munkaadójuk azonnal felmondott nekik. Eddig a történet, amiről a hazai média is beszámolt.

Múlt csütörtökön (szeptember 27.) még a BBC is csak emlékeztette olvasóit, hallgatóit az augusztusi botrányra. Most azonban a helyi újságok és hírportálok az ügy szerencsés kimeneteléről írnak. A Derby megyében megjelenő Evening Telegraph szerint a szakszervezet jelezte: sikerült megállapodni a munkaadóval. Így a magyar fiatalok négyjegyű összeget kaptak az elszenvedett megaláztatások miatt. A szélsőbalos „Szocialista Munkás” (Socialist Worker) on-line változata a T & G szakszervezet sikerének nevezi a megállapodást.


A Telegraph jóval a megállapodás előtt, még szeptember 08-án, beszámolt arról, hogy amikor a háztulajdonos megtudta mi történt bérlőivel, megengedte nekik, hogy maradjanak, és majd csak akkor fizessék ki tartozásukat, amikor (új) munkát kaptak. A T & G szakszervezet segítségével hamarosan valamennyien a közeli Thorntons csokoládégyár csomagolójában kaptak állást, ahol jól érzik magukat. Az Evening Telegraph meg is nevez hat fiatalt: Pali Zsolt, Erika Biro, Csilla Szabo, Ildiko Molnar, Temes Dberne and Szebolcs Dberne. Másik kettővel nem tudtak beszélni, mert azok épp Magyarországon voltak, de remélik, hogy október folyamán ők is visszatérnek Derby-be, és találnak maguknak munkát.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home