Monday, October 01, 2007

Fordulat vagy önámítás?

Paige Taylor, perth-i újságírónő, aki elejétől fogva követi Charles Zentai Károly történetét, a The Australian napilap mai (október 01) számában újabb fordulatról számol be. Zentai Károly fia, Erni Steiner (Ernő) azt állítja, hogy bizonyítéka van: apja nem vett részt Balázs Péter brutális meggyilkolásában. Az ausztrál napilap 2005 júniusában hat tanúvallomás * anyagát találta meg Budapesten, melyek 1947 - 48-ban készültek, és azzal vádolják Zentait, hogy 1944. november elején, az Aréna (ma Dózsa György) úti laktanyában, Máder Béla százados és Nagy Lajos hadnagy mellett, mint zászlós (warrant officer) részt vett abban az öt órán keresztüli ütlegelésben, amely a 18 éves Balázs Péter halálával végződött. Viszont Máder Bélának 1945. november 15-én, a katonapolitikai osztályon, felvett kihallgatási jegyzőkönyvének angol fordítása szerint Máder egyedül Nagy Lajost okolta Balázs haláláért.

Máder vallomását a budapesti népbíróság 1948 februárjában felhasználta Nagy perében, akit részben ennek alapján el is ítéltek. Akárcsak Mádert, aki kihallgatásakor elismerte, hogy kegyetlen volt a hivatali szobában haldokló teenager-hez.

Zentai fia szerint apján kívül rokonai és barátai is segítettek a tanúvallomások fordításában. Erni Steiner tisztában van azzal, hogy a többi tanú apját nevezte meg a brutális gyilkosság részvevőjének, de számára nagyjelentőségű Máder kihallgatási jegyzőkönyve, mert abban arra a kérdésre, hogy „ki tette”, a százados nem említette apja nevét. Erni Steiner végig olvasta az apját terhelő szörnyüséges vádakat, köztük Mahr János vallomását, aki Zentai alakulatában szolgált.

Ha Zentainak nem sikerül a kiadatási kérelem elleni fellebbezése, akkor a végső kereset (és remény) részeként, el fogják küldeni Máder százados kihallgatási jegyzőkönyvét a végleges (személyes) döntést meghozó David Johnston igazságügyi miniszternek - közölte a fia a The Australian napilap szerint.




* A tanúvallomásokból (szelektív) összeállítás olvasható a Beszélő 2005. februári számában.




A Zentai story




.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home