Saturday, September 29, 2007

Nem történt semmi.....

…..Zentai ügyben, hiszen borítékolható volt, hogy a szeptember 25.-re kitűzött perth-i tárgyalást a bíró el fogja halasztani, mivel – ahogy arról már szept. 03-án beszámoltam - a Legfelsőbb Bíróság helyt adott Charles Zentai Károly fellebbezési kérelmének.

Ellentétben a magyar médiával, az ausztrál (helyi) hírek akkor is és most is beszámolnak arról, hogy itt egy nagyon fontos, elvi kérdésről van szó. Hiszen nem Zentai személye (és tette) áll a kiadatási kérelem középpontjában, hanem a kiadatási procedúra jogi menete. A nyugat-ausztráliai Perth-ben ugyanis a hamisítással vádolt (nem csak gyanúsított!) ír Vincent O'Donoghue is várja kiadatási kérelme elbírálását. A Legfelsőbb Bíróság szeptember 03-i határozata értelmében mindkét férfi ügyét megvizsgálja. Ha érveiket elfogadják, akkor „megmenekültek”, hiszen ez esetben (hosszadalmas) törvénymódosításra lesz szükség. Ha nem, akkor már csak az igazságügyi miniszter személyes döntésétől függ a kiadatásra várók sorsa.

A fentiek ismeretében, és tudatában határozott úgy most (szeptember 25-én) Steven Heath perth-i bíró, hogy elhalasztja Zentai kiadatási meghallgatását, és megvárja a Legfelsőbb Bíróság decemberre ígért elvi (és jogi) állásfoglalását, ill. döntését. A perth-i bíróságon megjelent Zentai családjával együtt megkönnyebbüléssel vette tudomásul, hogy a következő tárgyalást jövő február 12.-re tűzte ki Heath bíró. A jelentések szerint Zentai eddig vagyonának felét (AUD 50.000.-) költötte a kiadatási kérelem teljesítésének elkerülésére. De ez már bulvár téma, hiszen olcsóbban is megúszhatta volna, ha betartja eredeti szavát, amikor a tv-kamerákba azt mondta, hogy neve tisztázása érdekében hajlandó (saját költségén) Magyarországra menni.

Az ezzel kapcsolatos eszmefuttatásom további részletei ITT olvasható.



A Zentai story

.





0 Comments:

Post a Comment

<< Home