Tuesday, August 28, 2007

Háttér


„….Amerikai kongresszusi delegáció utazik Budapestre Kuba ügyében…” írja a Népszabadság Online az MTI-re hivatkozva, amit aztán több magyar hírportál is átvett.
Az MTI híre azonban, úgy tűnik, mintha csak ürügy lenne az új washingtoni nagykövet (Somogyi Ferenc) bemutatására, hiszen alig esik szó a címbeli delegációról.

Szinte a magyar bejelentéssel egy időben közölte a cseh Prague Daily Monitor angol nyelvű hírportál
a nemzeti hírügynökség, a CTK-ra hivatkozva, hogy „Schwarzenberg (cseh) külügyminiszter az amerikai kongresszus tagjaival tárgyal Kubáról”. A cikk szerint Prága kritikus álláspontja a totalitárius kubai rendszerrel szemben közismert. A rövid történelmi áttekintésből, vagy inkább utalásból kitűnik, hogy amióta a cseh diplomácia főfeladata az emberi jogok védelme és terjesztése a világban, nagyon megromlottak a cseh-kubai viszonyok. A jelentés megemlíti, hogy amíg az Egyesült Államok 45 éve Castro (és rendszerének) elszigetelésén dolgozik, addig az EU tagállam Spanyolország, sokkal engedékenyebb, és a párbeszédet keresi a karib-tengeri kommunista rendszerrel.

A kubai ellenzék támogatásában Schwarzenberg már külügyminiszterré való kinevezése előtt kivette részét. 2005 májusában kiutasították Kubából, mert odaérkezésekor találkozni akarta a helyi ellenzék képviselőivel. 2006-ban pedig a kubai nagykövetség nyújtott át egy tiltakozó jegyzéket a cseh külügyminisztériumban Csehország Kuba-ellenessége miatt. Végül tavaly tavasszal Prága és Havanna kiutasította egymás diplomatáit.

Az amerikai delegációt a kubai születésű Albio Sires vezeti, és mielőtt tovább utaznának Magyarországra, majd Lengyelországba, csehországi programjuk között szerepel a Prágában működő Szabad Európa Rádió (RFE/RL) meglátogatása is.





.

Kapcsolódó anyag

29 kubai kap politikai menedékjogot Magyarországon.” (Tuesday, August 21, 2007)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home