Tuesday, August 21, 2007

Pontosítás

Néhány napja hír volt a magyar médiában, hogy „29 kubai kap politikai menedékjogot Magyarországon.” Már sokszor kifogásoltam, hogy (politikai) menedékjogot nem lehet kapni. (politikai) Menedéket lehet kérni, és azt meg lehet, sőt, kell adni. (az arra valóban rászorulóknak). Még pontosabban: a menekült státusz elismerését kérelmezni kell, amit aztán a befogadó ország megvizsgál, majd jóváhagy, elismer.

A hír magyar változatából azonban hiányzik néhány – szerintem – lényeges infó.


Kezdjük azzal, hogy ezek a kubaiak nem a hírhedt internálótábor lakói. Nincsenek összezárva a terrorizmussal vádolt és (évek óta) ítélet nélkül fogva tartott mintegy 360 fővel, akiket al-Qaeda és talibán kapcsolattal gyanúsítanak. Ezek a kubaiak gyakorlatilag szabadon mozoghatnak az amerikai haditengerészeti támaszponton, sőt olyanok is vannak köztük, akik ott alkalmazottként dolgoznak. Menekült státuszuk elismerésére várnak, amit a fennálló amerikai törvények nem engednek meg, és, amit a köznyelv csak „vizes lábak – száraz lábak” (wet feet – dry feet) törvény néven emleget. Különösen a Floridában élő (emigráns) kubaiak körében.

Elvben csak azokat a kubaiakat fogadja be az Egyesült Államok, akik elérik a floridai partokat, azaz „száraz a lábuk”, amikor bebocsátást kérnek. Akiket a nyílttengeren kapnak el, azokat (elvben) visszaküldenek (toloncolnak) Kubába. Ez a Clinton kormány idején 1995-ben elfogadott gyakorlat mélységesen bántja és felháborítja a Castro hatalomra kerülése óta Floridába menekült, és elsősorban Miami-ban élő kubaiakat. Az áldatlan állapot elleni tiltakozás jeléül
Ramon Saul Sanchez már többször, legutóbb tavaly (2006) januárban éhségsztrájkba kezdett Miami „Little Havanna” nevű (főleg kubaiak által lakott) városrészében.

Sanchez, aki egyben a Demokrácia Mozgalom vezetője, éhségsztrájkjával (és aláírásgyűjtésével) elérte, hogy az amerikai hatóságok ma már nem küldik vissza a „nedves lábúakat”. Viszont bebocsátásukat sem engedélyezik az US-be, azonban megtűrik őket a guantanamo-i támaszponton, amíg további sorsuk rendeződik.

Sanchez tavalyi akciójakor tutajjal érkezett 15 kubai várt kitoloncolásra. A guantanamo-i támaszponton tartózkodó menekültek száma ma már 44 fő, akik közöl huszonketten most július 29-én (Sanchez mintájára) éhségsztrájkba kezdtek. Már két hete nem ettek, amikor augusztus 8-án a CBS tv-társaság is beszámolt tiltakozásukról. A jelentés hangsúlyozza, hogy a 44 fő többsége ellenzéki, és visszatérésük (visszaküldésük) esetén megtorlásnak lennének kitéve.

Múlt pénteken (augusztus 17-én) jelentette a Párizsban megjelenő International Herald Tribune (IHT), hogy az éhségsztrájk befejeződött, miután a sztrájkolók megtudták, hogy közülük 29 főnek menekült státuszuk elismerése mellett, beutazási vízumot adott Magyarország.

A BosNewsLife hírportál úgy tudja, hogy a Magyarországon letelepedők között olyan is van, aki már több mint két éve tartózkodik Guantanamo-n.

Az Európában megjelenő amerikai hírlapnak (IHT) nyilatkozott az aktivista Sanchez, aki elmondta, hogy a támaszponton élő 44 kubai közül öten már megszerezték az amerikai (bevándorlási) vízumot, 29 személyt Magyarország fogadott be, heten pedig még várnak egy meg-nem-nevezett országba való távozásra. Egy ember viszont családi okokra hivatkozva úgy döntött, hogy visszatér Kubába. Sanchez megjegyezte még, hogy egy házaspár további sorsa még tisztázatlan, mivel ők nem fogadták el a felajánlott magyar (beutazási) vízumot. A Demokrácia Mozgalom vezetője örült, hogy az éhségsztrájknak vége van, már csak azért is, mert két sztrájkolót a múlthéten kórházba kellett szállítani.


Mindezek ismeretében meglehetősen nehezen hihetőek a Független Hírügynökségnek nyilatkozó külügyminisztériumi államtitkár szavai:


"........Horváthné Fekszi Márta hangsúlyozta, hogy a mostani döntés egy hosszabb távú egyeztetési folyamat eredménye: először George W. Bush amerikai elnök tavalyi magyarországi látogatásán került szóba Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel folytatott megbeszélései során. Ezután nem sokkal utazott Göncz Kinga külügyminiszter Miamiba egy Kuba-konferenciára, majd idén Magyarországra látogattak a kubai menekültek képviselői is, akik tárgyaltak mind az öt parlamenti párttal. ...."



Érdemes megjegyezni, hogy az MDF honlapján, idén június 28.-i dátummal, Dávid Ibolya beszámol kubai ellenzéki vezetők látogatásáról a magyar Parlamentben, és közli az elnökasszony felhívását ötpárti nyilatkozat elfogadására. Az MDF honlapján olvasható pártelnöki felhívásban, valamint nyíltleveleiben mégcsak utalás sincs a menekültekre, ill. azok befogadására.

.

.

Fejlemény (Tuesday, August 28, 2007)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home