Monday, October 08, 2007

Schengen-vízum ?

Ameddig a magyar média lelkes örömmel jelenti, hogy – előreláthatólag – december 21.-től megszűnik az útlevél-ellenőrzés a magyar határon az EU-tagállamok felé, addig hasonló méretű aggodalom tapasztalható a külsőhatár túloldalán, mint arról a szerb B92 rádió web-oldalán olvasható. A hírportál ismerteti Magyarország szerbiai főkonzuljának, Nagy Ferencnek tájékoztatását, mely szerint az eddig kiadott (magyar) beutazási vízumok továbbra is érvényben maradnak, azokat 2008. január elseje után is fel lehet használni, de azok csak magyarországi tartózkodásra jogosítanak! Viszont, aki január elseje után kér, ill. kap úgynevezett „Schengen-vízum”-ot, azzal minden további nélkül bejárhatja az EU többi 24 országát. ** A Schengen-vízum hasonló, mint az eddigi úgynevezett C-tipusú vízum, ami egy teljes évig érvényes és kétszer maximum 90 napot lehet vele az EU-n belül eltölteni.

Ezt a 24, ill. 25 országra szóló érvényességet nem igazán értem. . (** „…..will not only be able to enter the country in which the visa was issued, but all of the 24 member countries of the European Union as well,” Nagy said…..”) Hiszen, az EU-nak 27 tagállama van. Szerencsére, segítségemre volt a wikipedia, ahol megtaláltam az évvégétől „schengeni országok”-nak számító államok listáját. Eszerint szabadon, útlevél-ellenőrzés és vámvizsgálat nélkül utazhatunk a következő (25) országba az EU-n belül (és kivül):

Belgium, France and Monaco, Germany, Luxembourg, Netherlands, Portugal, Spain, Italy, Austria, Greece, Denmark, Finland, Iceland, Norway, Sweden, Czech Republic, Estonia, Hungary, Latvia, Lithuania, Malta, Poland, Slovakia, Slovenia

A Wikipedia sok érdekességet ismertet a schengen-i országokkal kapcsolatban, melynek fényében talán a magyar külügy kiadhatna egy útmutatót a jövőre nézve, hiszen elég megtévesztő, hogy az EU-n belül, mely határok nyitottak, útlevél és vámvizsgálat nélkül átjárhatók, és melyek nem. Mert így nagy marhaságnak hangzik ez a "Schengen-vízum", amely ezek szerint nem mind a 27 EU-tagállamba való beutazásra érvényes. Az ügy még cifrább, ha arra gondolunk, hogy a "schengen-országok" között van nem EU-tag is ! (Norvégia, Izland - lásd fentebbi felsorolás)



.
Frissítés, kapcsolódó anyag
Schengen és a realitás (Saturday, December 22, 2007)



Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home