Sunday, November 11, 2007

Mi történt Prágában?

Olvasom a magyar internetes oldalakat, melyek az MTI-re hivatkozva számoltak be a hétvégi prágai zavargásokról, élükön a Népszabadság Online. Meglepő, hogy az MTI-t leszámítva a hazai média egyetlenegy (magyar) tudósítója sem jelentkezett a helyszínről. Érdekes mód, az MTI helyszíni tudósítója is kizárólag a cseh, ill. prágai (rendőrségi) szóvivő(k)re hivatkozott. Csak vasárnap délután kapott észbe az index.hu, és jelentette meg Prágából keltezett beszámolóját, ami már megközelítette a külföldi hírügynökségek jelentéseiből addig kirajzolódott képet, történetet.

Megjegyzem, az index.hu szombati beszámolója igencsak antiszemitára sikerült. Az MTI hírét ugyanis két képpel illusztrálta. Az egyiken egy vérző fejű, összevert neonáci látható, a másikon izraeli zászlókat lobogtatók. A két kép egymás mellé téve önmagában is gyűlölet-, ill. szimpátia keltő. Hiszen milyen asszociácíót és indulatokat gerjeszt a gyanútlan szemlélőben egy megvert ember fényképe mellett Izrael állam zászlaja? Mindez Prágában, egy pogromra emlékezés kapcsán.

Ellentétben az index.hu izraeli zászlós képével, a nyugati hírügynökségek azt jelentették, hogy a Kristallnacht-ra emlékezők közül - a szolidarítás jeléűl - sokan sárgacsillagot tűztek kabátjukra. Itt jegyzendő meg, hogy 1938 november 09-ről 10.-re virradóra Németország szerte zsinagógákat gyújtottak fel, üzletek kirakatait törték be, (fosztották ki) és vagy 400 izraelita vallásút öltek meg, vertek agyon. 1938 novemberében már náci Németországhoz tartozott, azaz a Harmadik Birodalom része volt Ausztria és Csehország nyugati része a Szudéta-vidék is. A Kristallnacht (“kristály éjszaka”) elnevezés egyes kutatók szerint a náciktól származik, akik ezzel a cinikus kifejezéssel utaltak az utcákat elborító üvegdarabokra. Az éjszakára szervezett náci terrort kiváltó ok a párizsi német nagykövet elleni sikertelen merénylet (1938.11.07.) volt. Az időzítést pedig a müncheni sörpuccs (1923.11.09.) 15. évfordulója adta. Ugyanis a megemlékezésen kapta a hírt Hitler: a párizsi merénylet következtében elhunyt a nagykövetség egyik alkalmazottja (Ernst Eduard vom Rath, a nagykövetség titkára)

Első pillanatra teljesen véletlennek tűnt, hogy pont ennek a pogromnak a 69. évfordulójára hirdetett Irak-ellenes tüntetést a Fiatal Nemzetidemokraták (MND) nevű cseh neonáci szervezet. Az már viszont több, mint véletlen, hogy felvonulásuk útvonalát a híres, történelmi prágai zsidónegyeden (Josefov = Józsefváros) keresztül jelölték meg. Kérésüket mind a rendőrség, mind a bíróság elutasította, mitöbb betiltotta. Ennek ellenére az Interneten meghirdették, hogy a tüntetést mindenképpen megtartják. Felhívásuk alapján vagy ötszáz résztvevőre számítottak - külföldről is. Az Internet segítségével az ellentábor is megmozdult, akiket a magyar média nemes egyszerűséggel “anarchisták”-nak nevezett. Pedig e gyűjtőnév alá tartoznak a baloldal és az antifasiszták radikális, szélsőséges tagjai is, akik ugyancsak nem vetik meg az utcai randalirozást, verekedést. Nem kell ahhoz filoszemitának (a zsidóság jogi és társadalmi egyenlőségének védelmezője) lenni, hogy valaki a cseh katonák iraki jelenléte ellen tiltakozzék, ahhoz elég egy kis Amerika-ellenesség is. (lásd Eörsi Mátyás jegyzete.)

Múlt szombat (nov.10) délután közel 500 neonácival vette fel a harcot Prága utcáin vagy 1200 “anarchista”, akik között szép számmal voltak nácigyűlőlő németek is. Az első tetlegelésnél is német anarchistát vett őrízetbe a cseh rendőrség. Erről, a Népszabadság egykori izraeli tudósítója – a felvidéki születésű – Jehuda Lahav így számolt be a Haaretz-nek Prágából: “......Az egyik neonáci bors-spray-t fújt az anarchistákra, mire azok jól helyben hagyták a támadót.....” A helyszínről tudósító Lahav szerint vagy kétezeren védték a történelmi zsidónegyedet a cseh és német neonáciktól köztük fiatal zsidók és “anarchisták”.**
(The 2,000 members of the group, which also included young Jews and anarchists, positioned themselves at the outskirts of the capital's historic Jewish quarter, where they warded off some 400 Czech and German neo-Nazis.)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home