Tuesday, April 29, 2008

A szenzáció elmarad

Olvasom az MTI-re hivatkozó ma (29.04.08) délelőtti hírt az index.hu-n, miszerint „Újabb forduló Zentai Károly kiadatási ügyében”. A cím szenzációt sejtet. Aztán hamar rá kellett jönnöm, hogy csak feledékenyek a magyar médiamunkások. Ráadásul az egész „kommunikáció” kissé faramuci, hiszen napok óta az a hír járja a magyar médiát, hogy a katonai ügyészég vezetője (Ács Tibor) nyilatkozott egy ausztrál napilapnak. Ebben csak az a vicces, hogy hazai újság, ill. (oknyomozó) újságíró miért nem kérdezte meg a „szomszéd utcában” dolgozó ügyészt? Azt miért 20 ezer kilométerről kell megtudni, hogy „erős bizonyítékok vannak Zentai ellen” (Népszabadság) Ezt miért nem a hazai média és hatóságok közlik, elsőkézből?

Most látom, a Népszabadság is felteszi az álnaív kérdést: Van szemtanúja Zentai gyilkosságának?

A hazai média meglehetősen titokzatosnak állítja be azt a bizonyos szemtanút, akire Ács Tibor (is) utal az ausztrál lapban megjelent interjújában. De, ha valaki olvasta az ANZAC Day-i (Veteránok Napja) megemlékezésre írt cikket The Australian-ban, - amiből különben ugyancsak idézett a Népszabadság -, ott az ügyről valamivel többet árul el Mark Aarons, akit nemes egyszerűséggel „publicistának” titulál a magyar napilap.

Minden előítélet nélkül, az Aarons név közismert Ausztráliában, hiszen Mark családja neves kommunistákat adott az országnak és a világnak a 20-as évektől kezdve. Édesapja Lauire Aarons évtizedeken át volt elsőtitkár, sőt 1991-ben ő „számolta fel” a pártot. De ez a megjegyzés tényleg csak az érdekesség kedvéért.

Viszont Mark írásában megnevezi azt a bizonyos „titokzatos” tanút: Jakob Mermelstein-t, akire már 2005-ben rábukkant az ausztrál napilap, a The Australian. Tehát, név is van! A mostani, mai magyar verzió szerint a „titokzatos” tanú Izraelben él, ill. Ács Tibor szerint lehet, hogy már nem, hiszen vallomását 2005-ben tette. (Remek magyar igazságszolgáltatás! Nem tudják, hogy él-e a tanú vagy sem!)

Ezek ismeretében nem kellett egyebet tennem, mint beírni a Google-ba, hogy Jakob Mermelstein, és csodák csodája! A titokzatos tanú, már 2005 februárjában nyilatkozott Friderikusz Sándornak, „A szólás szabadsága” című műsorában! A teljes szöveg itt olvasható. (kattints rá!)

Ami valóban új a The Australian legutóbbi hírében, az Zentai perth-i meghallgatásának dátuma. Ezek szerint az nem augusztus 12-én lesz, hanem már most, május 20-án.

.

A Zentai story

.




0 Comments:

Post a Comment

<< Home