Thursday, April 24, 2008

Döntésközelben

Meglepően fantáziadúsak a hazai média, ill. a napilapok, hírportálok címadói, amikor „copy-paste” –val veszik át az MTI jelentését Charles Zentai Károly kiadatásával kapcsolatban. A puszta tény a távirati iroda címében benne van: „Elutasította Zentai Károly fellebbezését az ausztrál legfelsőbb bíróság”. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a háborús bűnnel gyanúsított, vádolt egykori magyar katona hamarosan magyar bíróság előtt fogja tisztázni magát. Erre utal az MTI jelentésének azon része, miszerint „…. az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) szóvivője a (….) kiadatási eljárás folyamatáról szólva elmondta: ha a perthi helyi bíróság úgy határoz, hogy Zentai Károly kiadható Magyarországnak, akkor a döntést az ausztrál belügyminiszter hozza meg magáról a kiadatásról……”

Ennek ellenére néhány főcím a hazai médiából:

Elutasították fellebbezését, hazahozhatják Zentait (index.hu, 2008. 04. 23. 10:26
Kiadja Zentai Károlyt az ausztrál legfelsőbb bíróság (Metro.hu, 2008.04.23 10:16)

Ausztrália kiadja Zentait (Inforádió, 2008.04.23 09:27)
Kiadja az emberiség ellenes bűnökkel vádolt Zentait (MTV - Híradó, 2008.04.23 08:39)

Ezzel szemben, mi a valóság? Miről írnak az ausztrál lapok, hírportálok?


Az alaphír: az ausztrál (szövetségi) Legfelsőbb Bíróság hét bírája 6:1 arányban elutasította három kiadatásra váró személy azon beadványát, mely szerint a jelenlegi gyakorlat, - hogy a helyi (városi) bíróság döntsön nemzetközi kiadatási ügyekben, - alkotmányellenes.

A három kiadatásra váró személy:
Charles Zentai Károly,
Magyarország kéri egy zsidó teenager 1944-ben, Budapesten történt megölésében való feltételezett részvétele miatt
Vince O’Donoghue,
ír állampolgár, akit Írország kér ki hamisítás vádja miatt
Larry Williams
Sydney-ben élő amerikai tőzsde guru, Michelle Williams hollywood-i sztár édesapja, akit az Egyesült Államok kíván bíróság elé állítani feltételezett adózás alóli kibújás vádjával.
Megjegyzem, Michelle Williams-nek van egy gyermeke a nemrég tragikus körülmények között meghalt ausztrál filmszínésztől, a perth-i illetőségű Heath Ledger-től.

Tehát az ausztrál Legfelsőbb Bíróság tegnap (április 23) elvi döntést hozott, mely független a kiadatásra váró személyek (egyéni) ügyétől. Hármójuk közül csak Zentai ausztrál állampolgár.

Ami Zentai ügyét illeti. A Legfelsőbb Bíróság döntése szabad utat adott az eddig is hatályos kiadatási gyakorlat alkalmazására. Ez azt jelenti, hogy a helyi, perth-i bíróság dönti majd el, hogy a magyar kiadatási kérelem megfelel-e az ausztrál előírásoknak, követelményeknek. Az ausztrál törvények szerint a gyanúsított érveléseinek is helyt kell adni. Zentai meghallgatása idén augusztus 12-én lesz, és a tervek szerint három napot vesz majd igénybe.

A perth-i bíróság nem illetékes annak megállapításában, hogy Zentai bűnös-e vagy sem. Ez a magyar (katonai) bíróság feladata. A helyi bíróság csak azt dönti el, hogy az idegen ország kérése megfelel-e a nemzetközi előírásoknak, és a kiadást kérő ország jogrendje hasonló „elbírálást” biztosít-e a gyanúsítottnak, mint a kiadást engedélyező állam. Magyarán, ha például, Magyarországon lenne halálbüntetés, akkor Zentait biztos nem adnák ki az ausztrálok, vagy nemzetközi szerződésben (vádalku?) kikötnék, hogy vele szemben ezt a magyarok nem alkalmazzák. Ennek az elvnek az alapján nem lehetett pénzmosással megvádolni a Bécsbe szökött Kulcsár Attilát, mivel a magyar kiadatási kérelemben foglalt vádak közül ezt a bűnt az osztrák törvények szerint nem követte el, ezért az osztrák kiadatás engedélyezésének ez lett az egyik feltétele.

A Legfelsőbb Bíróság döntése utáni reakciók közül a magyar hírközlők csak a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetőjének, a nácivadász Efraim Zuroff-nak, véleményét ismertették. Pedig a The Australian-ban megszólalt Zentai Károly is, aki tudomásul vette, hogy most már nem lehet megakadályozni a magyar kiadatási kérelem jogi elbírálását. Efraim Zuroff-ra nem haragszik, hiszen ő csak a dolgát végezte – nyilatkozta a 86 éves egykori magyar katona perth-i otthonában. Sokkal jobban tart, fél egy esetleges magyarországi tárgyalástól, ahol katonai bíróság elé akarják állítani. Véleménye szerint ez az eljárás és kimenetele biztos, hogy nem lesz fair. Az eddigi perköltségek teljes vagyonát, egy élet munkáját, AUD 20.000.-ra zsugorították, és valószínűleg el kell adni házát is, hogy a még érkező bírósági és ügyvédi költségeket, számlákat ki tudja fizetni. Gyerekei szerint annyira rossz Zentai Károly egészségi állapota, hogy nem bírná ki a közel 24 órás repülőutat. Ha a perth-i bíróság augusztusban helyt ad a magyar kiadatási kérelemnek, akkor Zentai és családja a belügyminiszterhez fog fordulni és megromlott egészségi állapotára, valamint az ausztrál jogrendszerrel ellentétes katonai bíróság elé állításra való tekintettel, a kiadatás megtagadását fogják kérni.

Közben megszólalt az elutasítás ellen szavazott bíró is, (a hetedik), aki új törvényt szorgalmaz, hogy a nemzetközi kiadatási kérelmeket ezentúl (állam)szövetségi, ne pedig helyi szinten döntsék el. Michael Kirby szerint még nem késő, hogy a szövetségi államok maguk változtassanak azon az eddigi gyakorlaton, amin a központi parlament (egyelőre) nem képes.





.
A Zentai story





.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home