Thursday, May 01, 2008

Külképviselet

Tegnap (április 30.) egykori lakhelyén, a Virginia állambeli Herndon-ban, ünnepélyes keretek között felavatták Nagy Ferenc volt miniszterelnök emléktábláját. Az ünnepséget követő fogadáson hegedűszó mellett magyaros ételeket és borokat is felszolgáltak. Nagy Ferenc 1947-től haláláig (1979) a Elden St. 905. alatti házban lakott. Az ünnepségen megjelent Magyarország washingtoni nagykövete Somogyi Ferenc is.

A kisgazda Nagy Ferenc volt az utolsó magyar miniszterelnök, aki még ellenállt a második világháború után a kommunista párt (MDP) nyomásának, hogy hazája ne kerüljön teljes mértékben szovjet befolyás alá. Végül zsarolás útján lemondásra kényszerítették. Épp Svájcban tartózkodott, amikor fiát elrabolták, és csak miniszterelnöki posztja, valamint 300 ezer svájci frank fejében engedték szabadon, és utána a száműzetésbe. Az Egyesült Államokban kapott politikai menedéket, és odaérkezése óta lakott Herndon-ban.


.
Ma (május 01.) délután 2-kor a roma Horváth Adolf családja és támogatói a férfi kiadatása elleni tüntetést tartanak a toronto-i magyar konzulátus előtt (425 Bloor St. E.) - írja a kanadai sajtófigyelő, mint figyelemreméltó eseményt.

Horváth Adolf története a net-en jól követhető. Esetéről angolul a különféle kanadai jogvédők számolnak be pl. a ZSA vagy egy fórum (NC4P). Magyarul az origo.hu és a kuruc.info foglalkozott az üggyel. Az utóbbi híranyagát is a kiadatás elleni bizonyítékként hozzák fel a kiadatás ellen tiltakozók a Canadian Press hírportál szerint.

Megjegyzem, az origo.hu tudósításával ellentétben (valószínűleg félrefordítás), Horváth Adolf sohasem kapott politikai menedéket Kanadában, csak a felesége és a fia. Őt csak "védett személy"-nek ismerték el. Ezért nem értik az ottani jogvédők, hogy egy ilyen embert hogyan lehet(ne) visszaküldeni egy olyan országba, ahol romák elleni támadásokról érkeznek hírek. A magyar kiadatási kérelem jóváhagyásáról szóló és 2006 májusában készült kanadai Legfelsőbb Bíróság-i végzésben olvasható, hogy a magyar hatóságok szerint Horváth Adolf már 1999-ben egy ellene folyó bűnügy (zsarolás, fenyegetés, rablás) elől menekült Kanadába.



.



0 Comments:

Post a Comment

<< Home