Monday, May 12, 2008

Schengen a hírekben

Tavaly decemberben a nagy ünnepi határnyitások idején már említést tettem a hirtelen jött örömbe vegyülő ürömre, melyről elsősorban a svájciak számoltak. Svájc, amely nem tagja a Schengeni övezet-nek, Ausztriával közösen rendezi meg idén nyáron (június 07 - 29.) a futball Európa-bajnokságot. Az alpesi országok már akkor jelezték, hogy Schengen ide, meg oda, az esetleges rendbontások elkerülése végett szigorítani fogják a határellenőrzést. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, és a magyar autóst, szurkolót, „mezei” turistát, bevásárlót stb. hogyan érinti majd, a hazai médiából – egyelőre – nem lehet megtudni. Ezért 4 héttel az EB kezdete előtt, kicsit körbenéztem a net-en Schengen-ügyben.

A legfrissebb hír – néhány órás – legnagyobb meglepetésemre nem az EB vendéglátó országaiból jött/jön, hanem Berlusconi Olaszországából. Az új olasz belügyminiszter ugyanis az illegális bevándorlók áradatára hivatkozva ki akarja terjeszteni az útlevélvizsgálatot az EU belsőhatáraira, azaz a schengeni határszakaszokra is.
Indoklása szerint elsősorban a román útlevéllel érkezőkre, valamit Kelet-Európa összes roma származású polgárára vonatkozna ez a rendelet, mivel az utóbbi időben Olaszországban elszaporodtak ezen személyek által elkövetett bűntények. Roberto Maroni úgy fogalmazott, hogy Olaszország a Schengeni-szerződést hatályon kívül kívánja helyezni, mivel a szomszédos országok nem veszik komolyan a határellenőrzést. Ez a célzás egyértelműen Magyarországnak szól, hiszen Románia tavaly óta EU-tag, de nem része a schengeni övezetnek. Viszont Magyarország a schengeni övezet egyetlen tagja, mely határos, ill. szomszédos Romániával.

Valamivel régebbi – néhány napos – az a bécsi keltezésű hír, miszerint a bécsi magyar nagykövet (Horváth István) találkozóra hívta a határmenti osztrák és magyar polgármestereket a tavaly december óta feszült helyzetre való tekintettel. Ugyanis a határ mindkét oldalán a települések nem igazán jó szemmel nézik, érzékelik a megnövekedett forgalmat. A találkozó nem hozott áttörő eredményt, legalábbis az osztrák rádió és tv (ORF) szerint, viszont „valami megindult”. A jelentésből kiderült, hogy Mörbisch (Meggyes) és Fertőrákos között az autóforgalom még egy (jó) ideig szünetelni fog, ugyanakkor Lutzmannsburg (Locsmánd) és Zsira, valamint Deutschkreutz (Németkeresztúr) és Harka között az elmúlt hetekben rendeződtek a dolgok. Hogy ez konkrétan mit jelent, talán a magyar hírekből (egyszer) megtudhatjuk.

Ugyancsak az ORF hírei közt olvastam, hogy Draskovics Tibor (MSZP) igazságügyi miniszter egy bécsi munkatalálkozón megígérte Günther Platter (ÖVP) osztrák belügyminiszternek, hogy a magyar fél mindent megtesz az EB sikeres és zavartalan lebonyolítása érdekében. A szorosabb együttműködés részeként fokozzák a közös rendőri munkát, az adattovábbítást és –cserét, különös tekintettel a DNS vizsgálatokra. Az osztrák cikk többször is hivatkozik a „prümi szerződés”-re, mely hangsúlyozottan nem EU-egyezmény, hanem az EU egyes tagországai közötti megállapodás. Eddig tíz ország csatlakozott a szerződéshez, köztük Magyarország is. Ennek szellemében jelezte a magyar fél, hogy még ez év végéig kidolgozza a DNS-, az ujjlenyomatok-, valamint a gépkocsi rendszámok automatikus adatcseréjét Ausztriával.

A futball EB-re készülő osztrákok mindenre próbálnak gondolni a rend és nyugalom érdekében. Megszervezték a „problémás szurkolók” előrejelzését. Osztrák rendőrök lesznek például az EU külsőhatárát képező a szlovén-horvát átkelőhelyeken, ahonnan már értesítik kollegáikat a randalírozásra hajlamos, „gyanús” szurkolókat szállító autóbuszok érkezéséről, ill. útvonaláról. Különösen a horvát és a lengyel válogatott szállása, valamint az edzéseknek és a meccseknek helyt adó stadionok környékén tartanak (esetleges) rendbontástól.

Végül egy korábbi (április 24.) hír. Görlitz-ben, a német-lengyel határvárosban a schengeni határnyitás óta megtízszereződött (!) a lopások, elsősorban az autólopások száma. Az erről beszámoló svájci tv-műsor „lopóturizmus”-nak nevezi a kialakult helyzetet. Lengyel bandák garázdálkodnak, és nincs elég rendőr. Az egyetlen vigasz, - hála a schengeni egyezménynek – a német rendőrök átmehetnek Lengyelországba és ott is ellenőrizhetik a gyanús egyéneket.


.


Kapcsoódó anyag
Schengen és a realítás (22/12/07)

.



Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home