Wednesday, May 07, 2008

Jönnek a milliomosok

Olvasom az MTI-re hivatkozó index.hu rövid beszámolóját, miszerint „Minden negyedik hongkongi dollármilliomos”. Majd a cikkből kiderül,

„…….A lakosság számához viszonyítva Hongkongban a legnagyobb a világon a dollármilliomosok aránya: minden negyedik háztartás, pontosan 26,4 százaléka rendelkezett tavaly legalább egymillió dolláros vagyonnal.

A brit Barclays Wealth vagyonkezelő szerdai jelentése szerint a dollármilliomosok - Hongkong után - a legnagyobb "sűrűségben" Szingapúrban élnek, ahol a háztartások 23,3 százalékának van legalább egymillió dollárja. A harmadik helyezett Svájc, 22,3 százalékkal, a negyedik Dánia 17,9 százalékkal.

A Barclays Wealth szerint ugyanakkor a vagyongyarapodás Szingapúrban a legütemesebb: tíz éven belül lekörözi Hongkongot, mert akkorra Szingapúrban már a háztartások 40,7 százaléka lesz dollármilliomos.
…” (ndex.hu)


Első gondolatom az volt, hogy vajon mit is jelent a „dollármilliomos”, mit akar ezzel üzenni, kifejezni a magyar média? Hiszen Hong Kong-ban és Singapore-ban is „dollár” van, csak nem éppen amerikai (USD), ezért az értékük sem annyi. És, ilyen alapon, Magyarországon is szép számmal vannak (forint)milliomosok. Elég hozzá egy használt Suzukit tulajdonolni. (akár részletre is!)

Hogy kétségeimet eloszlassam, kikerestem a témával foglalkozó cikket (angolul) a net-ről.

Egy indiai hírportál számol be ugyanerről a témáról (mármint a Barclay Wealth jelentésről) egy kicsit másképpen.

India meg fogja előzni Ausztráliát a háztartások gazdagságában – ez a címe ugyanannak a Barclay jelentésnek, amiről a magyar oldalak is írnak. Aztán kiderül, hogy az egész tanulmány másról szól, arról, hogy az elkövetkező 10 évben (2017-re) meg fog változni a világ. A gazdagság nem lesz az „iparilag fejlett” országok kiváltsága, jellemzője. Az USD-ban mért milliomosok száma jelentősen meg fog nőni az eddig „fejlődő” országoknak nevezett térségekben. Észak-Amerika és Európa elveszti vezető szerepét, és a gazdagság, a fejlődés súlypontja átkerül Kínába, Indiába és az Öböl-országokba. Ez mindenekelőtt a gyenge (amerikai) dollárnak köszönhető, mely nagyban gyarapítja a dollármilliomos háztartások számát.

A felmérés az egymillió dollár értéket meghaladó háztartásokat vette figyelembe. Eszerint tavaly hét olyan ország volt a Földön, ahol több mint egy millió háztartás vagyona ért többet, mint egymillió USD, ezek pedig (sorrendben) Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, USA és Nagy-Britannia. A következő évtizedben pedig még öt ország fog csatlakozni a milliomosok klubjához: Spanyolország, Hollandia, Ausztrália, Tajvan és Dél-Korea.

Ugyanakkor a legtöbb új milliomost a gyorsan fejlődő országok elsősorban Kína, India és Oroszország fogja adni.

.



0 Comments:

Post a Comment

<< Home