Thursday, May 08, 2008

Gyurcsány Jeruzsálembe készül

Május 13-15 között nagy, nemzetközi mega-találkozó lesz Jeruzsálemben, Izrael állam kikiáltásának 60. évfordulója tiszteletére. Mint a Jerusalem Post írja, Shimon Peres államelnök minél több ország vezetőjét próbált megnyerni, hogy az ünnepség ideje alatt tartandó nemzetközi konferencián részt vegyen. A tanácskozáson számtalan témát kívánnak megvitatni, mint például: a világgazdaság jövőjét, egy zsidó állam értelmét, tekintettel a zsidó hagyományokra az új évezredben, lehetséges-e egy zöld (termékeny és környezetbarát) Izrael megteremtése, geopolitikai helye és szerepe, Izrael képessége, hogy továbbra is vezető szerepet töltsön be a világ tudományos életében.

A meghívottak közül, már többen jelezték részvételi szándékukat, mindenekelőtt Bush amerikai elnök. Jeruzsálembe várják többek között Juscsenko ukrán, Kaczynski lengyel, Kagame ruandai, Saakasvili grúz, Mesic horvát, Topi albán, Türk szlovén és Zatlers lett elnököt, valamint Gyurcsány Ferencet és Robert Fico-t is. A már nem aktív egykori neves politikusok közül biztos ott lesz Gorbacsov, Blair és Kissinger is. Enkhbayar elnökre is számítanak, kinek személyében először látogat majd mongol államférfi Izrael földjére.

Viszont a Nobel-békedíjas házigazda Shimon Peres nem hívta meg a mega-találkozóra Assad szír elnököt. Ettől függetlenül, elég fejfájást fog okozni a helyi hatóságoknak a prominens vendégek biztonságának és elszállásolásának zavartalan biztosítása.

Érdekes, a Jerusalem Post a függetlenség (Independence) napjának nevezi Izrael állam megalakulásának ünnepét.



.
Kapcsolódó anyag

Hatvan év dióhéjban



.

.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home