Tuesday, May 20, 2008

Augusztus 18.

Erre a napra tűzte ki a perth-i bíróság Charles Zentai Károly meghallgatását a magyar kiadatási kérelemmel kapcsolatban. A mai tágyalásnak ez volt az egyetlen pontja. A bíróságon Zentai nem jelent meg, csak ügyvédje és fia. A meghallgatási időpont kihirdetése után az újságírókkal közölték, hogy Zentai orvosi vizsgálatra volt ma berendelve az egyik (helyi) klinikára. Ügyvédje szerint ennek nincs jelentősége az augusztusi meghallgatás szempontjából. Ugyanakkor jelezte, hogy mind ő, mind Zentai családja mindent elkövetnek a kiadatás megtagadása érdekében. A 87 éves egykori magyar katona egészségi állapotán kívül a reá váró budapesti bíróság illetékességét vonja kétségbe Zentai védelme. A magyar katonai bíróság ugyanis nem azonos értékű az ausztrál vagy bármely más külföldi (polgári) bírósági eljárással. Sőt, a védelem érvei szerint a magyarországi katonai bíróság intézménye a háború utáni szovjet megszállás idejéből származik, amely akkoriban népbíróság néven működött. Ez az igazságszolgáltatási forma, és bírói gyakorlat (a három bíróból álló tanács) a mai napig is fennáll, és az ausztrál újságoknak nyilatkozó magyar katonai ügyész is azt magyarázta, hogy a magyar (katonai) jogrendben három (független) bíró dönti majd el Zentai bűnösségét. Ráadásul két volt katonatársa ellen a népbíróság által lefolytatott per akkori tanúvallomásai alapján. *



*
Részletek a korabeli jegyzőkönyvek alapján született írásból (teljes szöveg)

".........A budapesti Dózsa György utat 1944 őszén Aréna útnak nevezték. Akkoriban az 51. szám alatti laktanyában (Vonat laktanya) volt az I. számú fogatolt vonatosztály körlete. Az alakulat parancsnoka Máder Béla százados, a helyettese Nagy László volt, az egyik beosztott tiszt Zentai (vagy Zentay) Károly zászlós.
(....)
A háború után Máder Béla századost és Nagy Lajos főhadnagyot felelősségre vonták. Az eljárás során közvetlen bizonyíték nem került elő. (...) Maradnak tehát a tanúvallomásokról készült jegyzőkönyvek, amelyeket a Budapesti Népbíróság megmaradt iratai között, a Fővárosi Levéltárban őriznek. Azok között van a Zentai Károlyra vonatkozó iratok dossziéja is. A Nagy és Máder ügyében kihallgatott tanúk is többször beszéltek Zentai zászlósról.
(....)
Máder Bélát az amerikai hadsereg 1945-ben kiszolgáltatta a magyar hatóságoknak, a budapesti népbíróság 1946. március 21-én életfogytiglani kényszermunkára ítélte, 1956 szeptemberében szabadult. Nagy Lajost szovjet hadifogság után 1947 nyarán állították elő, az év végén került bíróság elé. A Budapesti Népbíróság 1948. február 26-án más bűncselekmények mellett Balázs Péter meggyilkolásában is bűnösnek mondta ki, és ezért halálra ítélte. A köztársasági elnök kegyelme folytán a büntetést életfogytig tartó kényszermunkára változtatták. 1956 végén elhagyta az országot.........."


.
A Zentai story





0 Comments:

Post a Comment

<< Home