Thursday, November 17, 2005

A nyomozás kulcsa

Az ausztrál közszolgálati rádió (ABC) interjút készített a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatójával, miután a “nácivadász” szervezet felkérte az ausztrál kormányt (is), hogy a magyaroktól függetlenül indítsanak saját nyomozást a Polgár-ügyben.

Úgy tűnik a SW Központ egy kicsit meg szeretné támogatni azt az ausztrál kezdeményezést (élén Michael Danby szövetségi parlamenti képviselővel, az ausztrál parlament egyetlen zsidószármazású tagjával), mely a törvény erejével kíván fellépni az ötödik kontinensen (még) élő háborús bűnösökkel szemben. A cél, az amerikai joggyakorlathoz hasonló eljárás megalkotása, melynek lényege: a bevándorlásánál hamis adatot közlőktől (automatikusan) megvonható legyen az állampolgárság és ezzel együtt az országból való kiutasítás, kitoloncolás. A jelenlegi ausztrál törvények szerint, ha egy bevándorló tíz éve már állampolgár, akkor állampolgárságától semmilyen körülmények között nem lehet megfosztani. A jeruzsálemi központ igazgatójának már az első szavaiból kiérződött, hogy a törvénymódosítást szeretné előmozdítani. Az ABC riporterének azon kérdésére, hogy mit vár az ausztrál kormánytól Polgár esetében, mit nyomozzanak, ha egyszer a magyar hatóságok kezében van az összes dokumentum? Effraim Zuroff - diplomatikusan – azt felelte:

“Kívánom, hogy az ausztrál kormány elvégezhetné saját nyomozását, de mivel nincs ilyen speciális nyomozó egysége, ezért nem valószínű, hogy ezt megteszik.”


ABC: Mióta kutatják ennek az embernek a múltját?
Zuroff: Amióta Mr. Danby képviselő felhozta az ügyet és kérte a parlamentet az ügy kivizsgálására.


ABC: Miben reménykedik? Mi történhet itt? Az ausztrál kormány együttműködését várja ebben az ügyben?
Zuroff: A nyomozás kulcsa a magyar állam kezében van. Megkerestük őket, átadtuk a bizonyítékokat nekik, és megkértük őket egy alapos, mindenre kiterjedő nyomozásra. A magyar állam jelezte, hogy hajlandó ezt megtenni, és most várjuk az eredményt.

ABC: Lobbizik a magyar kormánynál, hogy kérjék ennek az embernek a kiadatását?
Zuroff: Ez attól függ, hogy a nyomozás mit fog találni.

ABC: Tehát a nyomozás, ezek szerint, még kezdeti állapotban van.
Zuroff: Így igaz.

ABC: Mit gondol, miben reménykedik, mikorra fejeződik be a nyomozás, és mi lesz a következő lépés ebben az ügyben?
Zuroff: Nem tudjuk. Jelenleg a magyaroktól függ.

ABC: Akkor milyen stádiumban van a nyomozás? Vannak bizonyítékaik?
Zuroff: Konkrét bizonyítékaink vannak, Polgár különböző pozíciókat töltött be, olyanokat, amelyekben felelősség terhelheti a budapesti zsidóság üldözésében.

ABC: De jelenleg nincs egyértelmű, megdönthetetlen, konkrét bizonyíték arra, hogy személyesen valamiben is részt vett, gyakorlatilag mit csinált?
Zuroff: Olyan pozícióban volt, amelyikben aktívan részt vehetett üldözésben és gyilkosságban. Ez az, amit ki kell vizsgálni.


.
.
.
Észrevétel

Most látom, hogy a Népszabadság az MTI-re hivatkozva a Hetes tv-csatorna (Chanel 7 - Seven news) hírét vette át, amelyben idéznek egy ausztráliai zsidó vezetőt, Jeremy Jones-t, aki a magyar szöveg szerint ezt mondja:

"Az ügy kivizsgálására nyilvánvalóan Magyarország a legjobb hely, de ha a magyarországi nyomozás során olyan tényre derül fény, amelyet a magyar hatóságok nem vizsgálnak büntetőjogi szempontból, akkor az eljárásban figyelembe kell venni az ausztrál törvényeket is" - mondta Jones az AAP-nek, hozzátéve, hogy például arról lehet szó: Polgár megsértette az ausztrál bevándorlási törvényeket. (MTI)

Ugyanez a Seven news-ban:

"The best place to investigate this, obviously, is Hungary but if material is revealed in the Hungarian investigation that they are not willing to act upon, the next instalment in the process should be to involve Australian law," Mr Jones told AAP.

A lényeges eltérés a nol szövegében:
“…..amelyet a magyar hatóságok nem vizsgálnak büntetőjogi szempontból….”
eredeti szöveg (Seven News)
“….they are not willing to act upon…..”
magyarul:
“…..nem hajlandók (akarnak) cselekedni aszerint, …..”

0 Comments:

Post a Comment

<< Home