Wednesday, November 16, 2005

Egy hír utóélete

Ezzel a címmel írtam le a magát kommunistának nevező, római kiadású, olasz napilapban, az Il Manifesto-ban, megjelent interújaval kapcsolatos gondolataimat, amely aggodalommal tölt el, a hazai tájékoztatás helyzetét illetően. Itt található.

3 Comments:

At 11:19 PM, Anonymous Anonymous said...

Csak a pontosság kedvéért: az Il Manifesto kommunista lap (így nevezi önmagát), de nem az Olasz Kommunista Párt (vagy "az" olasz komm. párt) lapja. Amit OKP-nak ismertünk - Togliatti, Berlinguer pártja - 1991 óta nem létezik, legnagyobb utóda a Baloldali Demokraták. Ezen kívül van még (szintén a parlamentben) a Rifundazione Communista (Kommunista Újjáalakítás P.) meg 1998 óta van egy kis párt, Olasz Kommunisták Pártja néven is. Az Il Manifesto sosem volt pártlap.

 
At 11:21 PM, Anonymous Anonymous said...

Bocsánat: Rifondazione és a comunista egy m-mel.

 
At 12:08 AM, Blogger Pocakos said...

Köszi! Már javítottam! Amikor olvastam soraidat, rögtön beugrott, hogy a L'Unita volt az olasz komcsi párt lapja. Aztán kis kutakodás a net-en alátámasztotta. Miközben az Il Manifesto történetére is rábukkantam. Eszerint 1969-ben az olasz komcsi pártból kizártak (gondolom a prágai '68 miatt) alapítottak egy havilapot (magazint) és egy azonos nevű mozgalmat. 1971-től jelenik meg mint napilap és a parlamenten kívüli kommunista "formációk" támogatják. Forrás

 

Post a Comment

<< Home