Monday, November 14, 2005

Készülődés az atomreaktor ellen

Az ausztrál média követelésének eleget téve a szövetségi államügyész nyilvánosságra hozta azt a rendőrségi jelentést, amelynek alapján a múlt hetén őrizetbe vettek terrortámadás előkészítésével alaposan gyanúsítható személyeket.

A razzia idején, ill. követően az ausztrál hatóságok azt állították, hogy nem volt tudomásuk konkrét célpontok elleni (terror)támadásokról. A ma közzétett rendőrségi dokumentum címe is ezt sejteti: “Terrortámadások lehetséges célpontjai”, mely arról szól, hogy három embert megállítottak a Sydney belvárosától kb. 40 km-re dél-nyugatra fekvő Lucas Heights (Lukács magaslat) környékén. Itt található Ausztrália egyetlen atomreaktora.

Részlet a nyilvánosságra hozott 22 oldalas rendőrségi jelentésből

Amikor tavaly decemberben a három férfi kocsiját megállították, azt mondták, hogy a náluk lévő off-road motorkerékpárral akartak a környéken motorozni. Majd amikor egyenként kérdezték őket arról, hogy hogyan képzelték el a napjukat, mindhárman más-más verziót adtak elő.

A rendőrségi jelentésből kiderül, hogy az atomreaktor területén levő víztárolóhoz vezető kapu lakatját nemrég megrongálták, szétvágták.

A három férfi - Mazen Touma, Mohammed Elomar és Abdul Rakib Hasan – a múlt héten letartóztatott nyolc sydney-i gyanúsítottak között van, akiket terrortámadáshoz szükséges robbanóanyag előállításának konspirációjával vádolnak.

Ugyancsak megtudhatjuk, hogy a csoport TATP (triacetone triperoxide) és HMTD (hexamethylenetriperoxidediamine) alapanyagú robbanószereket szerzett be, és egyikük – Mohammed Elomar – számítógépén, (már egy június végi házkutatás során) a kereskedelemben kapható (és előbb említett) vegyi anyagokból előállítható bomba arab nyelvű útmutatóját találták meg. A rendőrségi jelentés megjegyzi, hogy a július 7.-i londoni robbantásnál is TATP-t használtak az öngyilkos merénylők. (Habár ezt a britek megtagadták megerősíteni).

A jelentésből kiderül, hogy a már megfigyelt férfiak PVC csőveket és laboratóriumi berendezéseket, eszközöket vásároltak és egy 100 literes jégtárolót, amiben a rendkívül robbanás veszélyes robbanóanyagot akarták tárolni.

Múlt hónapban a csoport egyik tagját már letartóztatták áruházi lopás miatt, amikor egy sydney-i üzletből hat darab digitális időmérőt és 132 elemet próbált ellopni.

A mostani, múlt heti házkutatások során lefoglaltak két videót. Az egyiknek az volt a címe, hogy “Kész vagy, hogy meghaljál?”, a másiknak pedig “ Osama sejk gyakorló tanfolyama”. Ezenkívül találtak kézi és lőfegyvereket és legalább féltucat fegyvermásolatokat, replikákat, valamint nagymennyiségű lőszert. A letartóztatottak egyikének volt fegyverviselési engedélye is.

A telefonlehallgatásokból a rendőrség megtudta, hogy idén februárban legalább két sydney-i gyanúsított meglátogatta a kb. 1000 km-re levő Melbourne-ben szellemi vezetőjüket Abdul Nacer Benbrika-t. A csoport egyik tagja a 24 éves Khaled Sharrouf állítólag azt mondta: “Meg akarok halni”.

A nyilvánosságra hozott rendőri jelentés szerint erre Benbrika így válaszolt:

Ha a dzsihád-ért akarunk meghalni, akkor maximális rombolást kell csinálnunk. Maximális veszteség – rombolás az épületeikben, mindenben. Megmutatni nekik, hogy az életüket elpusztítsuk. Ebben óvatosnak kell lennünk.”

Majd idén júliusban Benbrika Sydney-be látogatott, ahol egy vallási összejövetelen azt mondta:

Néhány azt állítják, hogy szeretik a dzsihádot, de nem tisztelik a szüleiket. Ez a Hadith félreértelmezése. Nektek engedélyt kell kérnetek a szüleitektől, hogy a Szent Háborúba (jihad) mehessetek. Ha az édesanyátok azt mondja nincs szent háború, akkor nincs szent háború.”

A rendőrségi jelentés szerint két nappal később a 25 éves Mazen Touma engedélyt kért az édesanyjától, hogy részt vehessen a dzsihádban. Az anya válasza nem ismert.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home