Sunday, November 06, 2005

Kettősállampolgár a pápa

Érdekes témát vet fel egy német zöldpárti politikus, amikor a pápa állampolgárságát firtatja.

Hans-Christian Ströbele, aki maga is katolikus, azzal érvel, hogy amikor Ratzinger bíborost pápává választották, ezzel automatikusan megkapta a vatikáni állampolgárságot és útlevelet. A német törvények szerint, pedig ilyen esetben Ratzingernek le kellett volna mondania a németről. Ugyanis a német állampolgársági törvény 25. paragrafusa szerint, az az egyén, aki egy másik állampolgárságot megkérvényez, és fel is vesz, az azonnal elveszti német állampolgárságát.


A katolikus Ströbele azért ismeri ennyire ezt a témát, mert mint zöldpárti képviselő 1999-ben pártja kettősállampolgárságra tett javaslatát az ellenzéki CDU/CSU leszavazta. Szakértők megjegyzik, hogy Ratzinger már akkor is vatikáni „állampolgár” volt (vatikáni útlevéllel rendelkezett), amikor II. János Pál közvetlen munkatársa lett. Mivel a vatikáni állampolgárság nem születés vagy származás jogán szerezhető meg, ezért az csak „funkciófüggő” és „ideiglenes, időszakos”, és így csak néhány százan jogosultak rá.

Az érdekes felvetésről beszámoló Spiegel Online megjegyzi, hogy Karol Wojtyla 1979-ben történt pápává választása után, mint II. János Pál is megtartotta lengyel állampolgárságát és útlevelét, így a kommunista hatóságok nem tudták megakadályozni, megtagadni, hogy (bármikor) hazájába látogasson, szülőföldjére visszatérjen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home